A külföldi munka nehéz… kalács

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 21. 08:00

A harmincesztendős Fekete Antonió, aki korábban szakácsolimpiai bajnoki címet szerzett, az utóbbi években, kiábrándulva a versenyek világából és csalódva a szakma hazai gyakorlatában, több alkalommal is külföldön vállalt munkát. Néhány hete újabb több hónapos – ezúttal svájci – tanulmányútról tért haza.
– Azért nem vagyok annyira nyughatatlan, hiszen ha jól számolom, itthon a tanulóidőmet leszámítva összesen két helyen dolgoztam, a Novotel Congressben, majd a pestlőrinci Zilában. Főztem viszont Németországban, Írországban és az utóbbi három alkalommal Svájcban több hónapig.
A tehetséges hazai szakácsok egyikeként számon tartott szakember állítja, a külföldi munkavállalások esetében nem kizárólag az adott idő alatt realizálható nagyobb jövedelem motiválja, hiszen a hazai körforgásból hónapokra kiesve, hazatérése után nem egyszerű újra munkát találni, és a több hónapos kiesés könnyen felemésztheti a felhalmozott tartalékokat.
– Õszintén megmondom, imádok külföldre járni. Vidéki fogadóktól ötcsillagos szállodákig szinte minden kategóriában megfordultam, és a jövedelemszerzés mellett a legnagyobb nyereségem a rengeteg tapasztalat, amivel gazdagabban térek haza minden alkalommal. Nem főzni tanulok meg, de olyan konyhatechnológiákat, eszközöket ismerhetek meg, amikkel eddig alig találkoztam, és konyhaszervezési ismeretekben is rengeteget fejlődtem. Talán az állandó menni vágyás miatt itthon az utóbbi években elkerülték az igazán komoly szalmai felkészültséget igénylő feladatok, pedig hittel vallja, hogy a minőség és a profitcentrikusság nem összeegyeztethetetlen elvárás. Ugyanakkor – bár bevallja: szereti a rántott húst – nem a vendéglátás e szegmensét kívánja szolgálni.
– Egyáltalán nem vagyok a hétköznapi ételek ellenzője, de nehogy már Cordon Bleu legyen minden magyar étlapon, ráadásul az is rosszul elkészítve… Szeretném a közízlés fejlődését szolgálni a munkámmal, de amíg a hazai szakácsok nagy része rengeteg alapanyagot nem is ismer, addig a vendégekkel sem lehet megismertetni, elfogadtatni az újdonságokat.
Komoly tanulságként említi, hogy bár külföldön megismerhette az igazi szakmát, olyan technológiákkal, olyan gépekkel dolgozhatott, melyből Magyarországon csak néhány darab van, azért a fejlettebb kultúrájú országokban is rengeteg rossz vendéglő, sok hiba van.
– Több helyen is ajánlottak hosszú távú szerződést, de most egy darabig biztos itthon próbálok boldogulni, mert a legutóbbi három hónap alatt kiderült, hogy jelenlegi párkapcsolatom sokkal komolyabb és sokkal fontosabb számomra. Egyedül már nem indulok neki a világnak.

Kapcsolódó cikkeink