A közétkeztetéshez három dolog kell: pénz, pénz és pénz
A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége kormányzati államtitkári szinten kért a döntéshozóktól segítséget abban, hogy Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló törvényben legalább a jelen tudásunk szerint várható költségnövekedés kerüljön érvényesítésre a települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatására. Olvasóink számára Zoltai Anna, a szövetség elnöke elemezte a helyzetet, és részletezte a legfontosabb gazdasági kérdéseket.

Zoltai Anna
elnök
Közétkeztetők
és Élelmezésvezetők
Országos Szövetsége
A közétkeztetési piacon és a gazdasági környezetben a pandémia óta jelentős változások zajlanak, köztudott, a működési környezete előtte sem volt egyszerű. A változásokra a közétkeztetők nem voltak, nem is lehettek felkészülve, és kellő gondossággal eljárva sem láthatták azokat előre.
A magyar alapanyag felhasználásáról szóló rendelet (részletesebben: Trade magazin 2021/10) életbe lépésével mind a közétkeztetőknek, mind a fenntartóknak számolniuk kell azzal, hogy az előírt változások átalakítják a közétkeztetés árubeszerzésének és működésének jelenlegi rendszerét, költségszerkezetét.
A jogszabály alkalmazása a korábbi beszerzési láncolatok átalakulását is eredményezi. A szezonalitás, a tárolási és szállítási kapacitások átalakulása, a hazai termelők raktár- és logisztikai beruházásai, a termékek minősége és az adminisztrációs költségek miatt a módosítás a szolgáltatási egységárakra is hatással lesz.
Ahhoz, hogy a rendeletben meghatározott szabályok megvalósulhassanak, jelentős alapanyagár-emelkedésre lenne szükség azon felül, hogy számolni kell azzal is, hogy az idei év folyamán tovább emelkedtek az alapvető élelmiszerek vagy azok előállításához szükséges alapanyagok árai. Gyakorlatilag minden élelmiszer-ágazati költségtényező, így az alapanyag, az energia, az üzemanyag és munkaerő ára is jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben, így szinte minden területen jelentős áremelés következett be mind a termelők, mind a feldolgozók részéről.
További jelentős költségemelkedést jeleznek előre a minimálbér és a garantált bérminimum 2022-ben várható emelésével kapcsolatos hírek: 20%-os mértékű emelés várható, amelynek hatásait csak némiképp tompíthatja a szociális hozzájárulási adó egyéb munkáltatói bérköltség mértékének belengetett 4 százalékpontos csökkentése.
A közétkeztetés költségeinek fedezetére és a szolgáltatás színvonalának fenntartása érdekében elengedhetetlen a költségnövekmény finanszírozásban történő érvényesítése, valamint kiszervezett szolgáltatások esetében rendkívüli áremelésben történő érvényesítése.
A közétkeztetési szektorral szemben támasztott követelmények (pl. Nébih-minősítés, táplálkozás-egészségügyi rendelet, helyi termékek felhasználása) az elmúlt években folyamatosan növekedtek.
A szektor és az étkezési kultúra fejlesztése a KÖZSZÖV elsődleges céljai közt szerepel, így az elvárásokkal a legtöbb esetben képesek vagyunk azonosulni, támogatjuk azokat. Ezzel párhuzamosan az elmúlt évek jellemzője a reálértéken csökkenő finanszírozás, amely mostanra eddig nem látott mértéket ért el. Időben nehezen megjósolható következmény, hogy a növekvő elvárások és csökkenő finanszírozás terhe alatt mikor roppan össze a közétkeztetés. //
Pozitív válaszok
A KÖZSZÖV megkereséseire a döntéshozók reakciója sokszor pozitív. Pogácsás Tibor közszolgálati államtitkár november végén többek között arról tájékoztatta Zoltai Anna elnököt, hogy amennyiben a nyersanyagköltségek országos szinten is növekednek, úgy értelemszerűen az üzemeltetési támogatás meghatározásakor erre figyelemmel az egy adagra jutó elismerhető kiadások is emelkedni fognak. Így ebben az esetben a rendelkezésre álló előirányzat erejéig a támogatási összeg is emelhető. Az államtitkár ígéretet tett, hogy az önkormányzati adatszolgáltatások alapján 2022. év közben folyamatosan figyelemmel fogják kísérni a változásokat az üzemeltetési támogatás meghatározásakor. A költségvetés a minimálbér és garantált bérminimum emeléséhez és az ágazati béremelkedésekhez 2022. év elején fogja biztosítani az önkormányzatoknak és a nem állami fenntartóknak a szükséges ellentételezést, az ezzel kapcsolatos előkészítő feladatok folyamatban vannak. //
A fenti cikk a Trade magazin 2021/12-01. számában is megjelent.
Kapcsolódó cikkeink
Ki a forradalmár a közétkeztetésben?
A Magyar Biokultúra Szövetség a bioélelmiszerek közétkeztetésbe kerülésének előmozdítására indított…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >A fenntartható közétkeztetés áll a Közétkeztetési Szakácsverseny fókuszában
Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Közétkeztetési Szakácsversenyt (KÖSZ), ahol…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >