A közétkeztetéshez három dolog kell: pénz, pénz és pénz

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 02. 01. 10:04

A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége kormányzati államtitkári szinten kért a döntéshozóktól segítséget abban, hogy Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló törvényben legalább a jelen tudásunk szerint várható költségnövekedés kerüljön érvényesítésre a települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatására. Olvasóink számára Zoltai Anna, a szövetség elnöke elemezte a helyzetet, és részletezte a legfontosabb gazdasági kérdéseket.

Délidő - horeca

Zoltai Anna
elnök
Közétkeztetők
és Élelmezésvezetők
Országos Szövetsége

A közétkeztetési piacon és a gazdasági környezetben a pandémia óta jelentős változások zajlanak, köztudott, a működési környezete előtte sem volt egyszerű. A változásokra a közétkeztetők nem voltak, nem is lehettek felkészülve, és kellő gondossággal eljárva sem láthatták azokat előre.

A magyar alapanyag felhasználásáról szóló rendelet (részletesebben: Trade magazin 2021/10) életbe lépésével mind a közétkeztetőknek, mind a fenntartóknak számolniuk kell azzal, hogy az előírt változások átalakítják a közétkeztetés árubeszerzésének és működésének jelenlegi rendszerét, költségszerkezetét.

A jogszabály alkalmazása a korábbi beszerzési láncolatok átalakulását is eredményezi. A szezonalitás, a tárolási és szállítási kapacitások átalakulása, a hazai termelők raktár- és logisztikai beruházásai, a termékek minősége és az adminisztrációs költségek miatt a módosítás a szolgáltatási egységárakra is hatással lesz.

Ahhoz, hogy a rendeletben meghatározott szabályok megvalósulhassanak, jelentős alapanyagár-emelkedésre lenne szükség azon felül, hogy számolni kell azzal is, hogy az idei év folyamán tovább emelkedtek az alapvető élelmiszerek vagy azok előállításához szükséges alapanyagok árai. Gyakorlatilag minden élelmiszer-ágazati költségtényező, így az alapanyag, az energia, az üzemanyag és munkaerő ára is jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben, így szinte minden területen jelentős áremelés következett be mind a termelők, mind a feldolgozók részéről.

További jelentős költségemelkedést jeleznek előre a minimálbér és a garantált bérminimum 2022-ben várható emelésével kapcsolatos hírek: 20%-os mértékű emelés várható, amelynek hatásait csak némiképp tompíthatja a szociális hozzájárulási adó egyéb munkáltatói bérköltség mértékének belengetett 4 százalékpontos csökkentése.

A közétkeztetés költségeinek fedezetére és a szolgáltatás színvonalának fenntartása érdekében elengedhetetlen a költségnövekmény finanszírozásban történő érvényesítése, valamint kiszervezett szolgáltatások esetében rendkívüli áremelésben történő érvényesítése.

A közétkeztetési szektorral szemben támasztott követelmények (pl. Nébih-minősítés, táplálkozás-egészségügyi rendelet, helyi termékek felhasználása) az elmúlt években folyamatosan növekedtek.

A szektor és az étkezési kultúra fejlesztése a KÖZSZÖV elsődleges céljai közt szerepel, így az elvárásokkal a legtöbb esetben képesek vagyunk azonosulni, támogatjuk azokat. Ezzel párhuzamosan az elmúlt évek jellemzője a reálértéken csökkenő finanszírozás, amely mostanra eddig nem látott mértéket ért el. Időben nehezen megjósolható következmény, hogy a növekvő elvárások és csökkenő finanszírozás terhe alatt mikor roppan össze a közétkeztetés. //

Pozitív válaszok

A KÖZSZÖV megkereséseire a döntéshozók reakciója sokszor pozitív. Pogácsás Tibor közszolgálati államtitkár november végén többek között arról tájékoztatta Zoltai Anna elnököt, hogy amennyiben a nyersanyagköltségek országos szinten is növekednek, úgy értelemszerűen az üzemeltetési támogatás meghatározásakor erre figyelemmel az egy adagra jutó elismerhető kiadások is emelkedni fognak. Így ebben az esetben a rendelkezésre álló előirányzat erejéig a támogatási összeg is emelhető. Az államtitkár ígéretet tett, hogy az önkormányzati adatszolgáltatások alapján 2022. év közben folyamatosan figyelemmel fogják kísérni a változásokat az üzemeltetési támogatás meghatározásakor. A költségvetés a minimálbér és garantált bérminimum emeléséhez és az ágazati béremelkedésekhez 2022. év elején fogja biztosítani az önkormányzatoknak és a nem állami fenntartóknak a szükséges ellentételezést, az ezzel kapcsolatos előkészítő feladatok folyamatban vannak. //

 

A fenti cikk a Trade magazin 2021/12-01. számában is megjelent.

Kapcsolódó cikkeink