A koronavírus miatt több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk
Több gyümölcsöt és zöldséget, ugyanakkor kevesebb készételt fogyasztanak az emberek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások közepette – derült ki az Antwerpeni Egyetem 11 ország – Ausztrália, Belgium, Chile, Uganda, Hollandia, Franciaország, Ausztria, Görögország, Kanada, Brazília és Írország – csaknem 11 ezer fogyasztójának megkérdezésével készült tanulmányából, melyet az MTI szerdán ismertetett). Charlotte De Backer, a tanulmány egyik készítője szerint az otthonmaradásra kényszerült emberek nem csak hogy egészségesebben táplálkoznak, de előszeretettel próbálnak ki új recepteket, és kevesebb élelmiszert pazarolnak – olvasható az indexen.
A felmérés más pozitív trendeket is kimutatott:
a vizsgált országok csaknem felében kevesebb sós és édes rágcsálnivalót vásárolnak (mondjuk az összeladási mutatók nem változtak), és bár a stresszesebb időszakban érthető lenne, ha megugrana a sós, édes és zsíros termékek fogyasztása, a mostani világjárvány idején sok országban házi készítésű finomságokkal csillapítják a nassolás iránti vágyat.
A hús-, hal- és alkoholfogyasztási szokások nem változtak a járvány idején. Elsősorban a legutolsó trend a meglepő, mivel zárva tartanak a szórakozóhelyek, radikálisan csökkent a baráti összejövetelek és házibulik száma is.
Az online felmérést, amelyet április 17. és május 7. között lehetett önkéntesen kitölteni, az Antwerpeni Egyetem nagyjából 25 országra akarja kiterjeszteni. Azonban De Backer szerint az előzetes eredmények olyan egyértelmű trendeket mutatnak, melyeken valószínűleg a júniusra várható kibővített eredmények sem fognak változtatni.
A szakember szerint a megváltozott táplálkozási szokások egy része valószínűleg rögzülni fog, mivel a járványügyi korlátozások sok országban meghaladják az egy-egy új szokás beépüléséhez szükséges hathetes időintervallumot.
A tanulmány nem számol az életmódba mostanában begyűrűző globális gazdasági válsággal, melynek hatására az év végéig megduplázódhat a szegénységi küszöb alá csúszó emberek száma, és számos olyan régióban is felütheti a fejét a nélkülözés, ahol eddig ez nem volt probléma. Márpedig az éhezésnél nincs egészségtelenebb táplálkozás. (index, TÓG)
Kapcsolódó cikkeink
Elkezdték felhalmozni a tejet az emberek Szlovákiában
A szlovákiai száj- és körömfájás-járvány újabb gócpontjai hatására nő a…
Tovább olvasom >A baromfifélék összeírását rendelte el a kormányhivatal Csongrád-Csanád vármegyében
A teljes Csongrád-Csanád vármegyei baromfiállomány összeírását rendelte el a kormányhivatal,…
Tovább olvasom >Újabb telepeken jelent meg a ragadós száj- és körömfájás
Két Győr-Moson-Sopron vármegyei szarvasmarha telepen igazolta a ragadós száj- és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >A minőség és az ár alapján választanak a húsvéti édességek közül a vásárlók
A tudatosság jegyében telik az idei húsvéti szezon a hazai…
Tovább olvasom >Magyarország gazdasági sérülékenysége: okok, következmények és lehetséges kiutak
Az elmúlt évek gazdasági folyamatai ismét ráirányították a figyelmet a…
Tovább olvasom >