A kognitív hanyatlástól is védheti a nőket a növényi diéta
Összefüggést találtak a kutatók a növényi alapú étrend és az időskori jobb kognitív képességek között. Egy új tanulmány szerint a negyvenes éveikben járó, túlnyomórészt növényi alapú élelmiszereket fogyasztó nőknél kisebb valószínűséggel fordul elő később memóriavesztés.
A cikk a Trade magazin 2023/12-01. lapszámában olvasható.
A memóriavesztés és a kognitív képességek terén jelentkező más nehézségek előre jelezhetik a súlyosabb rendellenességeket, például a demencia leggyakoribb formáját, az Alzheimer-kórt. Az Egyesült Államokban 2022-ben mintegy 6,5 millió Alzheimer-kóros esetet diagnosztizáltak a 65 év felettiek körében, melyek csaknem kétharmada nő.
Abban, hogy kognitív képességeiket idősebb korban is megőrizhessék, segíthet a nőknek magas vérnyomás megszüntetésére irányuló diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension, DASH) követése, amely megelőzi az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát potenciálisan növelő magas vérnyomást.
A DASH-diéta a káliumban, kalciumban és magnéziumban gazdag növényi eredetű élelmiszerek fogyasztására helyezi a hangsúlyt, és korlátozza a vörös húsokhoz, édességekhez és sós ételekhez kapcsolódó telített zsír, koleszterin, nátrium és cukor fogyasztását. //
Kapcsolódó cikkeink
Kivonja a piacról a Nestlé a vegán KitKat-et
A Nestlé négy év után megszünteti a vegán KitKat forgalmazását…
Tovább olvasom >ProVeg: a német Lidl kínálja a legkedvezőbb áron a vegán termékeket
A Lidl növényi alapú felvágottat, virslit, húspogácsát, halrudakat, friss sajtot…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mere Magyarországon: árlista már van, bolt még nincs
A Mere orosz kiskereskedelmi lánc hivatalosan még nem nyitott boltot…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: a GDP-adatok mellett az emberek életét befolyásoló mutatók is kedvezően alakultak
A bruttó hazai terméken (GDP) túl emberi életek vannak, az…
Tovább olvasom >A GDP 2 százalékkal növekedhet 2025-ben
A jelenlegi kilátások szerint 2025-ben 2,3-2,4 százalék körüli GDP-bővüléssel lehet…
Tovább olvasom >