A klímaváltozás felforgatta a globális olívaolaj-piacot is
Az olívaolaj globális ára drasztikusan emelkedett az elmúlt évben, miközben a mediterrán országokban kialakult szokatlanul száraz és forró időjárás miatt az olajbogyótermés csökkent. Szeptember elejére tonnánként 8900 dolláros rekordszintre emelkedett az olívaolaj ára, augusztusban pedig már 130 százalékos éves emelkedést regisztráltak. A klímaváltozás miatt súlyos terméskieséssel küszködnek a legnagyobb olívaolaj-termelők, például Spanyolország, Olaszország és Görögország is.
Az olívaolaj árának emelkedése mellett a termék értéke is nőtt, ami miatt egyre többen próbálnak lopni belőle. Például 50 ezer liter olívaolaj tűnt el egy olajmalomból, és körülbelül 420 ezer eurót ért. Emellett a készletek is csökkennek, és Törökország felfüggesztette az olívaolaj tartályos exportját a magas árak miatt – írja a VG.
Az olívaolaj drágulását az is indokolja, hogy a kutatások szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, csökken a demenciához köthető halálozás kockázata. Az olívaolajat régóta egészséges ételként tartják számon, amely hozzájárulhat a hosszabb élet és az agy egészségének támogatásához. A kutatások azt mutatják, hogy az olívaolaj ajánlott étrendi irányelvekkel összhangban a szív- és érrendszeri problémák mellett az agy egészségét is javíthatja.
Az olívaolaj drágulásával és a terméskieséssel a piaci helyzet további romlását várnak a szakértők.
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: 2025 az áttörés éve az agráriumban
Az agráriumban 2025 az áttörés és a lehetőségek éve, a…
Tovább olvasom >Klímaváltozás-kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen
A klímaváltozással kapcsolatos, különböző tudományterületeken folyó kutatásokat összefogó csoport alakult…
Tovább olvasom >Számos új lehetőség nyílik az agráriumban
A jövedelmezőség fejlesztését, továbbá a hatékonyság és a megváltozott klímával…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >