A kiskereskedőknél lassan olcsóbb a sajt, mint az áruházláncoknál

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 11. 23. 12:26

A trappista sajt kilós átlagára nem kevesebb, mint 99 (!) százalékkal emelkedett idén október és tavaly október között. Ez azt jelenti, hogy míg egy kiló trappistát átlagosan 2 040 forintért lehetett megvásárolni tavaly, addig ugyanezért a mennyiségért mostanság már inkább 4 050 forintot kell kiadni a boltokban.

Jobban megéri a gazdától sajtot venni

A Pénzcentrum szerint a boltokban kapható nagyüzemi sajtok árai annyira elszálltak, hogy érdemes lehet a kistermelőknél szétnézni, ott ugyanis nem egy esetben sokkal olcsóbban hozzá lehet jutni sajttermékekhez, mintha azt az ember a boltban vásárolná.

A kíméletlen nagyüzemi sajtdrágulás kapcsán a Pénzcentrum is beszámolt arról, hogy Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország vezérigazgatója szerint az okok ott keresendők, hogy a 2,8 százalékos tejen van árstop, a 1,5 százalékoson nincs, emiatt a forgalom a 2,8 százalékos tej felé terelődik, tehát több tejzsírt vonnak ki a gyártók a piacról, a folyótejbe adják el a tejzsírt a trappista helyett, ami a kínálaton át drágítja a sajtokat. És ahogy látjuk, nem is akármilyen mértékben.

Ehhez képest kistermelői helyeken, volt ahol már 3 800 forintos kilós áron is találtunk terméket (egy termék darabja 10 dkg körüli súlyon), ami gyakorlatilag a fele annak, mint amekkora egységárral a legnagyobb boltokban találkozni.

 

Kapcsolódó cikkeink