A kiskereskedelmi vásárlóerő a nyugati régióban magasabb

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 09. 29. 00:03

A GfK Hungária Piackutató Intézet kiskereskedelmi vásárlóerő-tanulmánya alapján a legtehetősebb település Csopak, a legnehezebb helyzetben Tiszabő van. A megyék rangsorában Budapest vezet, Szabolcs-Szatmár Bereg a sereghajtó.

A kétévente megjelenő GfK általános vásárlóerő index a lakosok és a háztartások rendelkezésére álló teljes jövedelmet térképezi fel településenként, a kiskereskedelmi vásárlóerő pedig azt mutatja meg, hogy mekkora az egyes településeken a kereskedelem szempontjából releváns vásárlóerő. Az ezer lakosnál nagyobb települések között a kiskereskedelmi vásárlóerő tekintetében – a fővárost leszámítva – Csopak áll az első helyen Telki, Tiszaújváros, Budaörs és Százhalombatta előtt. A legalacsonyabb a kiskereskedelmi vásárlőerő Tiszabő településen, utána következik Alsószentmárton, Szendrőlád, Kántorjánosi és Taktakenéz.
Az általános vásárlóerő rangsorát – Budapestet leszámítva – az ezer lakosnál nagyobb települések között Budaörs vezeti, Csopak, Törökbálint, Tiszaújváros és Hévíz előtt, a legalacsonyabb általános vásárlóerővel rendelkezik Tiszabő, Alsószentmárton, Tiszabura, Vilmány és Szendrőlád. A megyék rangsorában mindkét mutató tekintetében Budapest után Fejér megye áll.
Az országos átlag fölötti általános és kiskereskedelmi vásárlóerőt tud felmutatni továbbá Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas és Pest megye. A sereghajtó megye mindkét listán Szabolcs-Szatmár-Bereg, hasonlóan nehéz helyzetben van Békés megye is, amely az utolsó előtti helyet foglalja el mind az általános, mind a kiskereskedelmi vásárlóerő tekintetében.
Kapcsolódó cikkeink