A kis- és közepes vállalkozások többsége bevételnövekedéssel számol

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 19. 13:08

A magyarországi kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) 78 százaléka árbevétel-növekedéssel számol a következő egy évben, míg 15 százalékuk bevételcsökkenést valószínűsít – derül ki a K and H és a GfK kkv bizalmi index kutatásának legfrissebb eredményeiből, amelyeket az MTI-nek is eljuttattak.

A legnagyobb arányban – a megkérdezett 700 vállalkozás 42 százaléka – továbbra is azok a vállalkozások vannak, amelyek a 0 és 6 százalék közötti nominális bevételnövekedéssel számolnak, és a kkv-k mintegy 36 százaléka ennél nagyobb mértékű árbevétel-növekedést tervez, azonban a cégek 15 százaléka bevételcsökkenést valószínűsít.

Mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbb 3,9 százalékra módosította 2012-re vonatkozó inflációs előrejelzését, ennek az árbevétel-növekedésnek a legnagyobb része az áremelések hatására történhet, így a reál növekedés továbbra sem számottevő. Ezzel összecseng, hogy a megkérdezett vállalkozások között azok vannak a legnagyobb arányban – mintegy 45 százalék -, amelyek kisebb-nagyobb mértékben áremelést terveznek – idézi a közlemény Németh Lászlót, a K and H kkv marketing főosztályának vezetőjét.

A felmérésből kiderül, hogy a vállalkozások összességében átlagosan 6,4 százalékos árbevétel- és 3,6 százalékos eredmény növekedéssel számolnak a következő egy évben.

Az egyes ágazati szektorokat tekintve az ipari, építőipari cégek a legpesszimistábbak, átlagosan 5,7 százalékos árbevétel-növekedést feltételeznek a következő egy évben. Ezzel szemben a mezőgazdasági kisvállalkozások átlagosan 8,6 százalékos bevétel- növekedést várnak, és csupán 6 százalékuk feltételez árbevétel-növekedést.

A profitvárakozásokat tekintve az látszik, hogy az előző negyedéves adatokhoz képest gyakorlatilag nem romlottak a várakozások. Az elkövetkező egy évre a cégek többsége (72 százaléka) továbbra is növekedést prognosztizál, és az átlagos elvárás a 3,6 százalékos nyereségnövekedés. Ennek oka az lehet, hogy miközben az úgynevezett chipsadó eredményt csökkentő hatása már beépült a várakozásokba, az adótörvény újabb módosítása, valamint a jövőre életbe lépő áfa-emelés még nem volt ismert a megkérdezés idején – vélekedik Németh László.

A következő egy év nyereségét tekintve legoptimistább álláspontot a mezőgazdasági cégek képviselik, amelyek átlagosan 4,3 százalékos bővülésre számítanak. A legkisebb mértékű, mintegy 3,2 százalékos nyereség növekedést a kereskedelmi vállalkozások valószínűsítik – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink