A kávé hatása a tanulásra

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 15. 00:00

Itt a szeptemberi tanévkezdés, ezért a Valdo Cafe a kávé tanulásra gyakorolt hatásáról gyűjtött össze pár információt, hogy kiderüljön a kávé a virrasztásban segít csak, vagy a memóriára is hatással bír.

A Floridai egyetem tudósai egereken vizsgálták a koffein hatását, és megállapították, hogy az elbutulás és az alzheimer-kór megelőzhető a rendszeres kávé fogyasztással. Ez ugyanis felére redukálta az ún béta amyloid proteint, ami az elbutulás és alzheimer kór kialakulásáért felelős plakkot hozza létre az agyban.
Az ausztriai Innsbruck egyetemén 15 önkéntesnek adtak napi 100 mg kávét, akik határozott fejlődést mutattak a kontrollcsoporthoz képest. A kávét fogyasztók körében megnőtt a figyelem valamint a koncentráció képessége.
Egy másik francia tanulmány 65 év feletti nőknél vizsgálta a kávé hatását 4 éven keresztül. Aki 3 csésze kávét fogyasztott naponta, sokkal jobb memória teszteket írt azoknál, akik nem fogyasztottak kávét, vagy csak alkalmanként. A tanulmány ami a Neurológiai szaklapban jelent meg, rámutatott, hogy a kávé megelőzheti az elbutulás kifejlődését.
Tehát a Valdo Cafe által összegyűjtött információk szerint, a kávé nem csak ébren maradni segít, hanem az agyat, a memóriát is stimulálja, növeli a koncentrációs képességet, ezzel segítve a tanulást, nem mellékesen pedig segít elkerülni az elbutulást és alzheimer-kórt.
Kaszás László a Valdo Cafe ügyvezetője a következőképp kommentálta a hírt: „Mindenkinek ajánljuk tanuláshoz a kávéitalok fogyasztását, de a túlzásokkal vigyázni kell.  A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. Ellenben van negatív oldala is: a kávé a hiedelemmel ellentétben nem növeli, hanem csökkenti a vérnyomást. A koffein az idegrendszerben kifejtett hatása miatt nem a fáradságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan tudatállapotot a fáradt szervezetnek, amit az ember könnyen elhisz és így még órákat képes éber állapotban tölteni, ami megterheli a szervezetet. Napi 2-3 csésze kávé elfogyasztásánál nem javasolok többet, és ezeket is inkább az alacsonyabb koffeintartalmú capuccino jellegű italokból tegyük”- tette hozzá az ügyvezető.
Kapcsolódó cikkeink