A kardiometabolikus egészség szempontjából a tehéntejnél háromszor jobb a szójatej

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 10. 02. 16:56

A Torontói Egyetem kutatói egy 16 hetes kísérlet során arra jutottak, hogy a tehéntej szójatejjel helyettesítése semmiféle negatív hatást nem vált ki az általuk vizsgált 19 kardiometabolikus egészségügyi markeren, sőt egyes kísérleti alanyok esetében még javulás is látható volt. A vizsgálat a vérnyomás „mérsékelt csökkenését”, valamint a „rossz” LDL-koleszterinszint és a gyulladás „enyhe, ámde fontos csökkenését” igazolta.

A cikk a Trade magazin 2024/10. lapszámában olvasható.

A tanulmány szerint félrevezető a dúsított szójatejet az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé sorolni, miközben a tehéntejet minimálisan feldolgozottként ajánlják. A WHO által támogatott NOVA osztályozási rendszerben ugyanis a szójatej ultrafeldolgozottnak minősül. Bár a cukrozott szójatej mintegy 60%-kal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a tehéntej, szintén nem felel meg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) „egészséges” meghatározásának. A szerzők javasolják, hogy a szójatejet ne nevezzék többé ultrafeldolgozottnak, és a tehéntejhez hasonlóan részesüljön állami támogatásban, hogy bekerülhessen a közétkeztetési programokba például az iskolákban.

A szójatej hasonló fehérjetartalommal bír, és több B1-, B6-, E-vitamint, folsavat, valamint ásványi anyagot tartalmaz, mint a tehéntej. //

Kapcsolódó cikkeink