A kardiometabolikus egészség szempontjából a tehéntejnél háromszor jobb a szójatej
A Torontói Egyetem kutatói egy 16 hetes kísérlet során arra jutottak, hogy a tehéntej szójatejjel helyettesítése semmiféle negatív hatást nem vált ki az általuk vizsgált 19 kardiometabolikus egészségügyi markeren, sőt egyes kísérleti alanyok esetében még javulás is látható volt. A vizsgálat a vérnyomás „mérsékelt csökkenését”, valamint a „rossz” LDL-koleszterinszint és a gyulladás „enyhe, ámde fontos csökkenését” igazolta.
A cikk a Trade magazin 2024/10. lapszámában olvasható.
A tanulmány szerint félrevezető a dúsított szójatejet az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé sorolni, miközben a tehéntejet minimálisan feldolgozottként ajánlják. A WHO által támogatott NOVA osztályozási rendszerben ugyanis a szójatej ultrafeldolgozottnak minősül. Bár a cukrozott szójatej mintegy 60%-kal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a tehéntej, szintén nem felel meg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) „egészséges” meghatározásának. A szerzők javasolják, hogy a szójatejet ne nevezzék többé ultrafeldolgozottnak, és a tehéntejhez hasonlóan részesüljön állami támogatásban, hogy bekerülhessen a közétkeztetési programokba például az iskolákban.
A szójatej hasonló fehérjetartalommal bír, és több B1-, B6-, E-vitamint, folsavat, valamint ásványi anyagot tartalmaz, mint a tehéntej. //
Kapcsolódó cikkeink
Növényi alapú termékekkel kiváltható a hús, tojás és tej a fenntarthatóbb jövőért
Egyre többen választanak növényi alapú termékeket a hagyományos élelmiszerek helyett,…
Tovább olvasom >Íz és minőség nélkül nem maradnak versenyben a növényi alapú márkák
Ian Hepburn, a Flora Food Group marketingigazgatója arra figyelmeztetett egy…
Tovább olvasom >A Veganuár™ 2025 kiemelt élelmiszerlánc-partnere a Lidl volt
Csatlakozott a Lidl Magyarország a Veganuár™ 2025 kezdeményezéshez, mely arra…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >