A kakaózárlat miatt nem lesz csokoládéhiány

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 27. 12:00

Számos európai csokoládégyártó próbálta a héten biztosítani ügyfeleiket arról, hogy az elefántcsontparti kakaóexport-zárlat miatt nem alakul ki csokoládéhiány, és még a húsvéti megnövekedett csokiigény sem okoz majd fennakadást.

Hétfőn a kakaó világpiaci ára egy éves csúcsra emelkedett, miután a világ legnagyobb kakaótermelője, Elefántcsontpart exporttilalmat rendelt el. Ennek oka, hogy elefántcsontparti választások nemzetközileg elismert győztese, Alassane Ouattara meg kívánja fosztani bevételi forrásától Laurent Gbagbo hivatalban lévő elnököt.

A szektor évi jó egymilliárd dollár bevételt hoz az államnak, azaz kulcsfontosságú hatalmi tényező. A legutóbbi betakarítási szezon termésének nagy része már elhagyta az országot, ezért a kiviteli zárlat bevételi forrásokra gyakorolt hatása legalábbis kétséges. A tartós politikai bizonytalanság azonban mindenképpen nyugtalanságot kelt az exportőrök és a feldolgozók körében.

„Jelenleg nem tapasztalhatók ellátási fennakadások, de minden azon múlik, meddig húzódnak el a dolgok” – közölte az EU több mint 2 ezer vállalatot képviselő csokoládé-, keksz- és édesipari ágazati képviseleti szervezetének szóvivője. „Nem látunk közvetlen veszélyt a fogyasztók minőségi termékekkel való ellátására.”

A kakaó iránti kereslet szezonális jelleggel magas az évnek ebben a periódusában, mivel az édesipari vállalatok a húsvétra készülve már az év elején megkezdik a szükséges alapanyagok felhalmozását.

Az elefántcsontparti kakaóexport több mint felét a Cargill, az Archer Daniels Midland Co. (ADM) és a Barry Callebaut vállalat bonyolítja le. A Cargill hétfőn bejelentette, hogy átmenetileg felfüggesztette a kakaófelvásárlást Elefántcsontparton. Az ADM pedig még mérlegeli a lehetőségeit.

A svájci Barry Callebaut szóvivője pedig közölte, hogy vállalata az exporttilalom részleteinek tisztázását várja, és elegendő készletekkel rendelkezik szükségletei fedezéséhez. “Már beszereztük és elszállítottuk a szükségleteink fedezéséhez elegendő kakaóbab mennyiség túlnyomó részét” – mondta a vállalat szóvivője.

Rodger Wegner, a német kakaókereskedők szövetsége (German Cocoa Trade Association) igazgatója közölte, hogy a vállalatok még elemzik az exporttilalom következményeit. „Képviseleti szinten elsősorban az átláthatatlan jogi környezet által okozott rendkívüli mértékű bizonytalanság ad okot aggodalomra” – mondta. „Szervezetünk és más érintettek, valamint különböző országos és európai hatóságok megkereséseire még nem érkezett semmiféle válasz.”

„A kakaókereskedelmi és – feldolgozó ipar folyamatosan egyeztet a jelenlegi helyzet által támasztott kihívások kezelése érdekében” – írja a Federation of Cocoa Commerce és az European Cocoa Association közös közleménye alapján az MTI.

Kapcsolódó cikkeink