A jövő fenntartható

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 11. 18. 19:05

2018. augusztus 20-án a 15 éves Greta Thunberg úgy döntött, sztrájkba kezd az iskolájában, az akkoriban Svédországban tomboló hőhullámok és tűzvészek miatt. Az egyre erősödő civil kezdeményezések, a természeti katasztrófák számának emelkedése és a minden eddiginél komolyabb belga, német és holland kánikularekordok az együttes okai annak, hogy azóta egyre nagyobb tudatosságot tapasztalhatunk a környezeti témákat illetően.

A fenntarthatóság világszerte egyike a vezető témáknak, s 2019 az az év, amikor az igazán okos gyártók és kiskereskedők mertek túllépni az általános standardokon, és valóban innovatív dolgokat próbáltak ki zöldítő törekvéseik során.

Diszkontok az élen

Denise Klug
senior elemző
LZ Retailytics

A diszkontok élen járnak abban, hogy kihasítsanak egy szeletet a rendkívül jövedelmező, organikus „tortából”. Az Aldi Nord 2018-ban 28 százalékkal növelte meg EU biominősítésű termékeinek az arányát. A Lidl Germany a legnagyobb organikus élelmiszer-szövetséggel, a Biolanddal együttműködve létrehozta saját organikus márkáját. Ausztriában és Szlovéniában az Aldi Süd Hofer-üzletei kiterjesztették regionális, organikus címkéjüket, a Zurück zum Ursprungot a babaápolás kategóriában, míg a Lidl hasonló termékcsaládot vezetett be Lengyelországban.

Fő stratégiai lépéseiket általában nemzetközi szinten hajtják végre. A Schwarz Group Európa legnagyobb kiskereskedője, így a Lidl önmagában az első számú retailer az eladások alapján 28 európai piacon. Az Aldi második legnagyobb kiskereskedőként ez év végéig immár 16 országban van jelen.

Túl a húson…

Amikor az amerikai Beyond Meat belépett húspótló alternatíváival az európai piacra, a vegán márka az ártudatos németországi Lidl-üzletekben debütált, valamint az Edeka Netto diszkontjaiban. Mindkét cégnél órákon belül elkapkodták a termékeket.

A Beyond Meat egyszerre dobta piacra „álhús”-pogácsáját a Nestlé Incredible Burgerjével, pontosan akkor, amikor néhány európai városban épp bezártak pár vegán éttermet és kávézót. Eleinte lassan indult el a kereslet az új termékek iránt, ám a környezeti tudatosság rendkívüli erősödésének köszönhetően, az emberek egyre inkább hajlandóak eddigi húsfogyasztási szokásaikat megváltoztatni a húspótló termékek segítségével, hogy csökkentsék karbonlábnyomukat.

#Lidlcares

A fenntarthatóság fogalma 2019-ben számos aspektust ölel fel. Állatjogok, karbonlábnyom, kevesebb műanyag, több regionális, organikus minősített élelmiszer… a környezettudatos fogyasztók ezeket a szempontokat mind figyelembe veszik, és az alapján választanak terméket, hogy milyen ökocímkék és összetevők vannak feltüntetve a csomagoláson.

Egyes kiskereskedők és gyártók képesek voltak megemelni a lécet azzal, hogy ígéretet tettek arra, hogy az egyéni és innovatív termékeik nyereségének egy részét vagy a teljes profitot karitatív szervezeteknek adományozzák. A Morrisons gyerekeknek szánt konyhakész termékeit, amely a Little Kitchen márkanév alatt fut, a CLIC Sargent daganatos gyerekei tesztelték le. A kiskereskedő 300 ezer fontot adományozott a szervezetnek. A Too Faced nevű sminkcég olyan termékeket dobott piacra, amelyeket nem teszteltek állatokon, s ezzel egy időben olyan kampányokat indított, amelyekben arra buzdította a fogyasztókat, hogy adományozzanak az állatokkal foglalkozó jótékonysági szervezeteknek. A német Goldmeier nevű toalettpapír brand még tovább ment. A gyártó a papírokból befolyó teljes bevételét arra fordítja, hogy szegény országokban építsen mellékhelyiségeket. A Lidl sem marad ki a sorból: a piacvezető kiskereskedő minden eladott palack félliteres saját márkás vizéből 10 centet az SOS Gyerekfalvaknak utal át, s büszkén nyomtatja rá ezekre a termékekre a #Lidlcares feliratot.

Az idő megérett tehát az új irányokra és termékekre a fenntarthatóság terén. A legtöbb fogyasztó számára ugyan nem könnyű változtatni és Greta Thunberggé válni, de a változó vásárlási döntések és viselkedések már most sokat segítenek, hogy enyhítsünk lelkiismeretünkön, és aktívabban tegyünk környezetünkért.

Mindez pedig azt jelenti ezen gyártók számára, hogy most a legideálisabb az idő arra, hogy fenntartható ötleteikkel megkeressék a kiskereskedőket. A jó ötletekből születő termékek hosszú ideig ott lehetnek a kiskereskedők polcain, hiszen a fenntarthatóság témája jóval több, mint egy fellángolás, vagy egy üres szólam. A fenntarthatóság a fogyasztók valódi szükségévé vált, amelyre az emberek egyre nyitottabbak. Ez lett egy jobb jövő receptje. //

Kapcsolódó cikkeink