A jövő fenntartható
2018. augusztus 20-án a 15 éves Greta Thunberg úgy döntött, sztrájkba kezd az iskolájában, az akkoriban Svédországban tomboló hőhullámok és tűzvészek miatt. Az egyre erősödő civil kezdeményezések, a természeti katasztrófák számának emelkedése és a minden eddiginél komolyabb belga, német és holland kánikularekordok az együttes okai annak, hogy azóta egyre nagyobb tudatosságot tapasztalhatunk a környezeti témákat illetően.
A fenntarthatóság világszerte egyike a vezető témáknak, s 2019 az az év, amikor az igazán okos gyártók és kiskereskedők mertek túllépni az általános standardokon, és valóban innovatív dolgokat próbáltak ki zöldítő törekvéseik során.
Diszkontok az élen
A diszkontok élen járnak abban, hogy kihasítsanak egy szeletet a rendkívül jövedelmező, organikus „tortából”. Az Aldi Nord 2018-ban 28 százalékkal növelte meg EU biominősítésű termékeinek az arányát. A Lidl Germany a legnagyobb organikus élelmiszer-szövetséggel, a Biolanddal együttműködve létrehozta saját organikus márkáját. Ausztriában és Szlovéniában az Aldi Süd Hofer-üzletei kiterjesztették regionális, organikus címkéjüket, a Zurück zum Ursprungot a babaápolás kategóriában, míg a Lidl hasonló termékcsaládot vezetett be Lengyelországban.
Fő stratégiai lépéseiket általában nemzetközi szinten hajtják végre. A Schwarz Group Európa legnagyobb kiskereskedője, így a Lidl önmagában az első számú retailer az eladások alapján 28 európai piacon. Az Aldi második legnagyobb kiskereskedőként ez év végéig immár 16 országban van jelen.
Túl a húson…
Amikor az amerikai Beyond Meat belépett húspótló alternatíváival az európai piacra, a vegán márka az ártudatos németországi Lidl-üzletekben debütált, valamint az Edeka Netto diszkontjaiban. Mindkét cégnél órákon belül elkapkodták a termékeket.
A Beyond Meat egyszerre dobta piacra „álhús”-pogácsáját a Nestlé Incredible Burgerjével, pontosan akkor, amikor néhány európai városban épp bezártak pár vegán éttermet és kávézót. Eleinte lassan indult el a kereslet az új termékek iránt, ám a környezeti tudatosság rendkívüli erősödésének köszönhetően, az emberek egyre inkább hajlandóak eddigi húsfogyasztási szokásaikat megváltoztatni a húspótló termékek segítségével, hogy csökkentsék karbonlábnyomukat.
#Lidlcares
A fenntarthatóság fogalma 2019-ben számos aspektust ölel fel. Állatjogok, karbonlábnyom, kevesebb műanyag, több regionális, organikus minősített élelmiszer… a környezettudatos fogyasztók ezeket a szempontokat mind figyelembe veszik, és az alapján választanak terméket, hogy milyen ökocímkék és összetevők vannak feltüntetve a csomagoláson.
Egyes kiskereskedők és gyártók képesek voltak megemelni a lécet azzal, hogy ígéretet tettek arra, hogy az egyéni és innovatív termékeik nyereségének egy részét vagy a teljes profitot karitatív szervezeteknek adományozzák. A Morrisons gyerekeknek szánt konyhakész termékeit, amely a Little Kitchen márkanév alatt fut, a CLIC Sargent daganatos gyerekei tesztelték le. A kiskereskedő 300 ezer fontot adományozott a szervezetnek. A Too Faced nevű sminkcég olyan termékeket dobott piacra, amelyeket nem teszteltek állatokon, s ezzel egy időben olyan kampányokat indított, amelyekben arra buzdította a fogyasztókat, hogy adományozzanak az állatokkal foglalkozó jótékonysági szervezeteknek. A német Goldmeier nevű toalettpapír brand még tovább ment. A gyártó a papírokból befolyó teljes bevételét arra fordítja, hogy szegény országokban építsen mellékhelyiségeket. A Lidl sem marad ki a sorból: a piacvezető kiskereskedő minden eladott palack félliteres saját márkás vizéből 10 centet az SOS Gyerekfalvaknak utal át, s büszkén nyomtatja rá ezekre a termékekre a #Lidlcares feliratot.
Az idő megérett tehát az új irányokra és termékekre a fenntarthatóság terén. A legtöbb fogyasztó számára ugyan nem könnyű változtatni és Greta Thunberggé válni, de a változó vásárlási döntések és viselkedések már most sokat segítenek, hogy enyhítsünk lelkiismeretünkön, és aktívabban tegyünk környezetünkért.
Mindez pedig azt jelenti ezen gyártók számára, hogy most a legideálisabb az idő arra, hogy fenntartható ötleteikkel megkeressék a kiskereskedőket. A jó ötletekből születő termékek hosszú ideig ott lehetnek a kiskereskedők polcain, hiszen a fenntarthatóság témája jóval több, mint egy fellángolás, vagy egy üres szólam. A fenntarthatóság a fogyasztók valódi szükségévé vált, amelyre az emberek egyre nyitottabbak. Ez lett egy jobb jövő receptje. //
Kapcsolódó cikkeink
Az Alfa Group gyorsítaná az ingatlanok zöld átállását Magyarországon
Jelentősen fel kell gyorsítani a hazai ingatlanpiac ESG követelményeknek való…
Tovább olvasom >Hamarosan elkészül a második európai Heatcube a KALL Ingredients magyarországi telephelyén
A Kyoto Group bejelentése szerint jelentős előrehaladást ért el a…
Tovább olvasom >Ismét menhelyi állatok élelmezését segíti a Lidl
Sikeresen zárult a Lidl Magyarország 13. Telitálka kampánya, melyet az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A hazai fogyasztás erősödik
A hazai fogyasztás erősödik, a belső kereslet és az ettől…
Tovább olvasom >Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >