A horvát tengerparton is bemutatkoztak a Kárpát-medence borai
Nagyszámú látogatót vonzott az Agrárminisztérium által támogatott és koordinált Kincses Pince elnevezésű rendezvénysorozat 2023-as kiadása a horvátországi Crikvenicában. Az Adriai-tenger partján fekvő népszerű üdülőváros vendégei két napon át ismerkedhettek a Kárpát-medence magyar borászai által készített kiváló borokkal.

(Fotó: Pixabay)
A nyitóünnepségen jelen volt és köszöntőt mondott dr. Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, aki az Agrárminisztérium képviseletében méltatta a rendezvényt, mely a Schams Ferenc Terv keretében valósult meg. A kezdeményezés a Kárpát-medence magyar borászati kultúrájának fejlesztését, esetenként újraélesztését szolgálja, a magyar kormány ebben a formában is támogatja a történelmi magyar borvidékek fejlődését, a határon túli magyar borász társadalom szülőföldön való boldogulását. „Célunk idén is egy kimagasló színvonalú, a Kárpát-medencét lefedő borászati szakmai találkozó és fesztivál létrehozása volt, ahol a jelenlévő magyar borászok megismertethetik boraikat egymással és az itt megforduló nemzetközi közönséggel, ezzel is öregbítve a magyar borkultúra és az egységes Kárpát-medence hírnevét- fogalmazott beszédében a helyettes államtitkár. A Kincses Pince megnyitóján Majdak Tugomir, a Horvát Mezőgazdasági Minisztérium államtitkára, Rukavina Damir, Crikvenica polgármestere, Biondić Marijana, Crikvenica Város Turisztikai Egyesületének igazgatója, valamint az Agrárminisztérium horvátországi partnerszervezetének, a HMDK Gazdakörének elnöke, egyben a helyi szervező Szabó Attila köszöntötte a 19 kiállító borászat, illetve borászati szövetség képviselőit, akik hat ország magyarlakta vidékeiről, valamint az anyaországból érkeztek a fesztiválra.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Megkezdődött a szüret a Dél-Balatonon
A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szerdán megkezdődött az…
Tovább olvasom >A St. Andrea Szőlőbirtok lett Az év pincészete Magyarországon
A magyar borászatok hittel, kitartással, hűséggel dolgoznak, lépést tartanak a…
Tovább olvasom >A St. Andrea Szőlőbirtok lett Az év pincészete Magyarországon
A magyar borászatok hittel, kitartással, hűséggel dolgoznak, lépést tartanak a…
Tovább olvasom >További cikkeink
OKSZ: Átlátszó szőnyeg alá söpri az inflációt az árrésstop
A lakosság háromnegyede szerint emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, és ebben…
Tovább olvasom >Védelmet kapnak a húskészítmények elnevezései – irányt mutat az Európai Bizottság új javaslata
Újabb lépést tesz az átláthatóbb és tisztességesebb élelmiszerpiac irányába az…
Tovább olvasom >Dübörög a dinnyeszezon, elindult a kampány
Idén is elindult a nyár egyik legkedveltebb gyümölcsének, a hazai…
Tovább olvasom >