Egész jó a kalászos gabonák terméshozama

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 07. 23. 11:50

Bár minőségben vegyes a kép, termésátlagban a korábbi várakozásokhoz képest jobbat hoznak a kalászos gabonák. Ha az időjárás is megfelelő lesz, e hét végéig befejezik a búza aratását – olvasható a Világgazdaság Online-on.

Befejezték az árpa aratását, az eddigi adatok szerint 5,3-5,4 tonnás hektáronkénti termésátlaggal, ami lényegesen jobb, mint ahogy a korábbi várakozásokban állt
– mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. Mint lapunk beszámolt, a télen és a tavasz elején tapasztalt aszály miatt eredetileg sokkal gyengébb termésre számítottak a szakértők.

A GOSZ elnökének tájékoztatása szerint a búza is jobban teljesített a vártnál, az országos hektáronkénti termésátlag egyelőre 5,1-5,2 tonna, ez szintén felülmúlja az előzetes termésbecsléseket. Petőházi Tamás szerint a minőségről még korai bármit mondani, hiszen a legutóbbi hét végén a termény 20-25 százaléka még kint volt a táblákon.

Az időjárás-előrejelzések szerint abban lehet bízni, hogy nem lesz akadálya a betakarításnak, így e hét végére már végezhetnek is a búza aratásával.
Annyiban viszont bejöttek a jóslatok, hogy leginkább a repce sínylette meg az aszályt. A 2,8 tonnás termésátlag alacsonyabb az utóbbi évek hozamainál. A repcét gyakorlatilag porba vetették, nagy területen ki is kellett szántani, de a megmaradt növény fejlődése sem volt optimális a kezdeti vízhiány, majd a növény megnyurgulása miatt.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Világgazdaságnak Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa, mondván: az aszályos hónapok után lényegesen rosszabb termésre számítottak. Az érdekképviselethez érkező beszámolók szerint az aszály Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében jobban érintette a kalászosokat. E területeken és Pest megye egyes részein az átlagosnál zömében alacsonyabb termésátlagokat mértek a gazdálkodók. (vg.hu, Kelemen Zoltán)

Kapcsolódó cikkeink