A hazai ipari megrendelések nem alakultak jól decemberben

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 22. 14:40

Miközben az Európai Unióban és az euróövezetben az új ipari megrendelések decemberben növekedtek, Magyarországon a legnagyobb mértékben estek vissza, közölte az Eurostat.

Az új ipari megrendelések az euróövezetben 1,9 százalékkal, míg az EU27-ben 1,3 százalékkal növekedtek decemberben az előző hónaphoz képest.

Éves összehasonlításban az euróövezetben és az EU27-ben is a megrendelések 1,7 százalékkal csökkentek.

Magyarország új ipari megrendeléseinek visszaesése havi összehasonlításban a legnagyobb Európában, 14,8 százalék. Utánunk következnek csökkenő sorrendben: Szlovénia (-4,2 százalék), valamint Hollandia és Portugália (mindkettő: -2,5 százalék). Havi összehasonlításban az új ipari megrendelések terén a legnagyobb növekedést regisztráló országok a következőek: Dánia (19,4 százalék), Svédország (10,4 százalék) és Olaszország (8 százalék).

Éves összehasonlításban az új ipari megrendelések terén legnagyobb csökkenést regisztráló országok a következőek: Észtország (-27,4 százalék), Hollandia (-12,7 százalék) és Nagy-Britannia (-10,5 százalék). A legnagyobb növekedést regisztrálók pedig: Lettország (40 százalék), Dánia (23,8 százalék) és Bulgária (15,5 százalék). Magyarországon éves szinten 5,8 százalékot mértek.

A magyar ipari megrendelések elég hektikusak az elmúlt időszakban. Tavaly áprilisban havi összevetésben már voltuk európai sereghajtói, majd augusztusban az egyik legjobban szereplő ipar volt a miénk. A havi összevetésnél fontosabb éves növekedés terén tavaly júniusban (-8,2%) és júliusban (-6%) voltunk sereghajtók, amit szerencsére év végére az +5 százalékra tornáztunk fel. (mfor.hu)

Kapcsolódó cikkeink