A Harvard egyetem „rehabilitálta” a tojást
Megdőlni látszik az a mítosz, hogy a tojás egészségtelen, „érfalgyilkos” koleszterinbomba, amelynek fogyasztásától minden egészségtudatos embernek tartózkodni kell.
Több kutatás is igazolta a közelmúltban, hogy az étellel a szervezetbe kerülő koleszterin elenyésző része jut csak a véráramba, és a koleszterinszint szempontjából a telített zsírsavak és a transz-zsírok jelentik a legnagyobb veszélyt. Az amerikai Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének munkatársai a tojásfogyasztás és a szívbetegségek összefüggéseinek vizsgálatakor most azt is kimutatták, hogy nincs kapcsolat a tojásfogyasztás és a szívbetegségek kialakulása között. Kivételt csak a cukorbetegek képeztek, akiknél napi egy tojás elfogyasztása enyhén növelte a szívbetegség kockázatát. A tanulmány cukorbetegek számára heti maximum 3 tojást javasol, egészséges embereknek pedig napi maximum 2 tojást.
Több szempontból is jó hír, hogy a tojás végre lekerülhet a tiltólistáról. Kiváló tápanyagforrás, egy átlagos méretű tojás összesen 7 gramm fehérjét és mindössze 75 kalóriát tartalmaz. Találhatók még benne jótékony hatású antioxidánsok (lutein és zeaxanhtin nevű karotinoidok), amelyek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a látásélesség és a szem egészségének megőrzésében. Ugyancsak van benne D és B-12 vitamin is.
A tojás ráadásul pillanatok alatt és sokoldalúan elkészíthető, így aki gyors és kiadós ételre vágyik, készítsen például omlettet. Az omlett változatosan fűszerezhető, és igazán pikánssá tehető egy kis gombával, sajttal vagy sonkával – írja az [origo].
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >