A harmadik negyedévben is esik a magyar GDP

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 16. 00:04

Az Európai Unió gazdasága már növekedésnek indult 2009. harmadik negyedévében, Magyarországon azonban még tart a csökkenés, és hasonló helyzetben van több más ország is a térségből, köztük Románia és Bulgária is.

Az Eurostat pénteken közzétett első becslése szerint az euróövezet 16 országában 0,4 százalékkal gyarapodott a GDP a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. A 27 tagországban a növekedés 0,2 százalék volt. Éves összevetésben 4,1 illetve 4,3 százalék volt a visszaesés a harmadik negyedévben, mindkét esetben lassabb a második negyedévi 4,8, illetve 4,9 százaléknál.
Magyarországon bár lassult a csökkenés a harmadik negyedévben az előzőhöz képest, de jóval nagyobb lett a visszaesés a várakozásokhoz viszonyítva. A harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 7,2 százalékkal, a várakozáshoz képest 0,6 százalékponttal gyorsabban csökkent 2008 azonos időszakához képest. A GDP a harmadik negyedévben 1,8 százalékkal esett az előző negyedévhez képest, alig valamivel enyhébben a második negyedévi 2,0 százalékos visszaesésnél.
A második negyedévben az éves csökkenés még 7,5 százalékos volt. Az elemzők szerint Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom visszaesése és a készletek további leépítése állhat a harmadik negyedéves GDP csökkenése mögött. Az elemzők azt jósolták, hogy 2009 egészében 6,5-6,7 százalékos GDP visszaesés lehet – írja a profitline.hu.

Kapcsolódó cikkeink