A gazdaság talpraállását segíti a kkv-knak nyújtott támogatással az UniCredit és az EIF

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 06. 19. 11:05

Az UniCredit az EIF InnovFin garanciaeszközön keresztül a COVID-19-válsághelyzet leküzdése érdekében hozott intézkedésekre építve támogatja kilenc közép- és kelet-európai ország kkv-it és közepes tőkeerejű vállalkozásait.

1. Az InnovFin garanciakeret kilenc helyi banknál és hat lízingcégnél vehető igénybe forgóeszközhitelre és beruházások finanszírozásához

2. Az InnovFin keret 1 milliárd eurós kezdeti összegéből mintegy 600 millió euró már elérhető a COVID-19 következményeinek enyhítése érdekében alkalmazott speciális feltételek mellett

Az UniCredit csatlakozott az Európai Beruházási Alap (EIF) COVID-19 támogatási csomagjához, amely lehetővé teszi a bank számára, hogy a kke-régió kis-és középvállalkozásai (kkv) és közepes tőkeerejű vállalkozásai részére a korábbi 50 helyett 80 százalékos EIF‑garanciával, egyszerűsített jogosultsági feltételek mellett nyújtson forgóeszközhitelt. Az új intézkedések az InnovFin garancia alkalmazását az eddig már támogatott kis- és középvállalkozások, valamint a kisméretű közepes tőkeerejű vállalkozások mellett a nagyméretű közepes tőkeerejű vállalkozásokra is kiterjesztik. Ezenkívül a digitális technológiák elterjedésének és a vállalkozások digitális átállásának további támogatása érdekében az InnovFin garancia már a digitális átállás finanszírozására is felhasználható. Az ügylet a Horizont 2020, az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó keretprogram, és az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) támogatását élvezi, amely az Európai Beruházási Terv központi eleme.

Az új intézkedések lehetővé teszik az UniCredit számára, hogy jelentős támogatást nyújtson a Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában működő vállalatoknak.

„E kezdeményezéssel folyamatos támogatást kínálunk a vállalkozásoknak a COVID-19-veszélyhelyzetből fakadó likviditási problémák kezeléséhez – mondta Gianfranco Bisagni és Niccolò Ubertalli, az UniCredit Commercial Banking CEE két társ-vezérigazgatója. – E konkrét lépés célja a cash flow folyamatosságának biztosítása a vállalatok számára a jelenlegi kivételes és nehéz időkben forgóeszköz-finanszírozás nyújtása révén. Az UniCreditnél meghatározó és konkrét intézkedéseket hozunk a vállalatok támogatása érdekében, és teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a reálgazdaság támogatása iránt.”

„Készen állunk arra, hogy részt vállaljunk az európai intézmények és országok által tervezett széles körű intézkedésekben, és az Európai Beruházási Alappal kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a közép- és kelet-európai vállalkozók számára megadhassuk azt a támogatást, amelyre a veszélyhelyzet következményeinek kezeléséhez szükségük van, ezzel biztosítva a termelési lánc folytonosságát és megalapozva országaik gazdaságának talpra állítását” – tették hozzá.

2020 júniusától az UniCredit a közép- és kelet-európai országokban 30 garanciaprogramban vesz részt, amelyeket nemzetközi pénzügyi intézmények és helyi fejlesztési bankok működtetnek, ezáltal összesen 3,8 milliárd euró potenciális finanszírozással tudja támogatni a kkv-kat és a közepes méretű vállalkozásokat, amelyből 1,2 milliárd eurót már igénybe is vettek.

A fennmaradó 2,6 milliárd euró magában foglalja a koronavírus-járvány következményeinek leküzdésére elkülönített új helyi garanciaprogramokat 1,2 milliárd euró összegben, valamint a fent említett, COVID‑elemmel bővített 0,6 milliárd eurónyi garanciakeretet, amelyek célja, hogy elősegítse a régión belüli hitelezést a következő 2-3 évben.

 

Kapcsolódó cikkeink