A gazdaság aranykorának örökre vége?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 09. 21. 15:51

Brutális rezsiszámlák és bolti árak, emelkedő hitelkamatok, megszorítások, közelgő gazdasági visszaesés. Csupa olyan jelenség, amelyről azt reméljük, hogy csak eseti tényezők váltották ki őket, mint az ukrajnai orosz invázió vagy a Covid-járvány, ezért átmenetiek lesznek, gyorsan levonulnak. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű: még ha a legdurvább tüneteken túl is leszünk egy-két éven belül, sok jel utal arra, hogy utána sem tér vissza az az – utólag már-már aranykornak tűnő – állapot, ami az elmúlt évtizedeket jellemezte. A Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzőinek diagnózisa és világgazdasági előrejelzése.

Az infláció jó ideig magas marad

Ha már az előző 20-30 évet – némileg ironikusan – a zsenik korának hívták, mert mindenki úgy érezhette, hogy bármihez nyúl, abból pénzt tud csinálni, akkor a most következő időszak lehet a kijózanodás kora

– derült ki a Concorde szerdai sajtóeseményén. A befektetési cég stratégái egyetértettek abban, hogy míg az 1990-es évektől kezdődő, és a koronavírus-járvánnyal véget ért korszakot csupa gazdasági szempontból előnyös tényező jellemezte, most olyan fordulóponthoz érkeztünk, ahol nagyjából minden a visszájára fordul.

Az elmúlt évtizedekben (a pénzügyi válság éveit leszámítva) viszonylag stabil növekedés, alacsony infláció, támogató jegybanki és költségvetési politika, munkaerőtöbblet, olcsó energia és nyersanyagok, globális béke jellemezte a világot. Ennek következtében az eszközárak is szárnyaltak, valóban nem volt nehéz befektetésekkel pénzt keresni. Ezzel szemben mit látunk most? Munkaerőhiány, bérnyomás, szigorító jegybankok, visszalépés a globalizációban, visszatért az infláció, lassul a növekedés, elszálltak a nyersanyag- és energiaárak. Európában ráadásul kitört a háború, de félreértés lenne azt gondolni, hogy a fenti tényezők mögött kizárólag, vagy akár csak döntő mértékben ez állna.

Sokkal inkább arról van szó, hogy trendfordulót élünk át, és most stabilan arra kell berendezkednünk, hogy a 2020 előtti világ a következő években, vagy talán soha többé nem tér vissza

– tudtuk meg Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatójának bevezetőjéből. Erre erősített rá Kovács Krisztián, a Concorde üzletefejlesztési igazgatója is, aki szerint nem lesz új aranykor: kulminációs ponton vagyunk, közel sem a járvány és a háború tette tönkre azokat a feltételeket, amelyek a korábbi állapotot fenntartották. Mint mondta, az elöregedő társadalom okozta demográfiai problémák, az egyenlőtlenség soha nem látott szintje az USA-ban és az egész világon, a klíma- és ökológiai válság olyan megatrendek, amelyek mellett nem várna általános javulást a következő időszakban. Az különösen valószínűtlen, hogy az infláció megint visszatérne egy olyan alacsony sávba, amelyhez hozzászoktunk.

A teljes cikk itt olvasható… 

Kapcsolódó cikkeink