A francia bortermelés fellendülése az aszályhelyzet alakulásától függ

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 08. 09. 11:16

Az ország mezőgazdasági minisztériuma szerint Franciaországban a bortermelés idén várhatóan fellendül a fagy sújtotta 2021-es termeléshez képest, bár az egyre mélyülő aszály visszafoghatja a bortermelést.

Az Európai Unió legnagyobb agrárágazata a francia agrárszektor

A bortermelés várhatóan 13-21%-kal, 42,6 és 45,6 millió hektoliter közé emelkedik – prognosztizálja a minisztérium első 2022-es kilátásában.

Egy hektoliter 100 liternek, vagyis 133 normál borosüvegnek felel meg. Az előrejelzési tartomány akár 7%-kal is meghaladja az ötéves átlagot.

A legtöbb területen a tavalyinál kedvezőbb volt az időjárás a szőlővirágzás szempontjából, kivéve a délnyugati területeket, ahol fagy és jégeső sújtott – közölte a minisztérium.

„Ilyen körülmények között a termelés növekedési tendenciát mutat a tavalyi évhez képest, Charentes kivételével minden borvidéken” – áll a jelentésben. „A talajszárazság és a hőhullámok azonban korlátozhatják ezt a növekedést, ha a betakarításig fennmaradnak.”

Az Európai Unió legnagyobb agrárágazata, a francia agrárszektor attól tart, hogy az ország eddigi legrosszabb aszályából adódóan egyre nagyobb veszteségeket okoznak az egymást követő hőhullámok. A minisztérium szerint az idei száraz, meleg időjárás csökkentette a szőlőtőkékre nehezedő betegségek előfordulását, és lehetővé teszi a szüret korai megkezdését. A szárazság mindazonáltal olyan régiókban érintette a szőlőt, mint a keleti Elzász és a távoli délnyugati Languedoc-Roussillon, és elkezdte visszafogni a betakarítási potenciált Burgundiában.

A minisztérium hozzátette, hogy Bordeaux-ban az ötéves átlag alá süllyed a termelés, miután a fagy és jégeső körülbelül 10 ezer hektárt károsított különböző mértékben.

A Champagne régióban jó termés várható, az ötéves átlag feletti termés, amihez hozzájárult a júniusi csapadék és a korlátozott szőlőbetegség is.

European Supermarket Magazine

Kapcsolódó cikkeink