A fogyasztók a hagyományos húsféléket választják
Hiába a klímabarát szempontok, a bizakodásra okot adó évek után úgy tűnik, a fogyasztók végleg eldöntötték, maradnak az olcsóbb és finomabb hagyományos húsféléknél.
Az óriási befektetett tőke és a kezdetben meredeken emelkedő kereslet mára megfordult: egyre több jel utal arra, hogy a fogyasztóknak nem nyerte el a tetszését a vegán hús, vagyis a növényi alapanyagokból készült, hagyományos húsra hasonlító termékkínálat – írja a napi.hu.
Az élelmiszeripari innovációnak számító műhús iránti érdeklődés megfordult 2022-ben. Az amerikai piackutatók szerint a keresletben bekövetkező visszaesés megpecsételte a növényi fehérjékből készült termékek jövőjét, esélytelenné vált az a törekvés, hogy néhány éven belül a teljes húspiac 10 százalékát ezek a húshelyettesítők uralják.
Az elmúlt években dollármilliárdokat áldoztak a befektetők az olyan élelmiszeripari innovációkba, amelyek előállítása és forgalmazása érdemben csökkentené a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátását, elsősorban az állattenyésztés visszaszorításával.
A két legsikeresebb startupnak az amerikai Beyond Meat és az Impossible Foods bizonyult. Mindkét cég olyan termékeket fejleszt, amelyek külsőre szinte megegyeznek a hagyományos húséval, és a cél az, hogy az ízük is ugyanolyan legyen, de növényi fehérjeforrások felhasználásával.
A legtöbb ilyen készítménynek az alapanyaga
- a csicseriborsó,
- a bab,
- a lencse,
- a szója
- és a búza.
A termékek a 2020-as járvány előtt robbantak be a piacra, mint a hagyományos húsoknál jóval környezetkímélőbben előállított, élőállat megölése nélkül készített, az állati fehérjeforrásoknál egészségesebb ételek.
Kapcsolódó cikkeink
Rengeteg az import hús a magyar polcokon
Magyarország élőmarha- és sertéshús-piacán komoly változások figyelhetők meg 2024-ben: miközben…
Tovább olvasom >Hogyan használjuk fel a lejárt hústermékeket? A Nébih útmutatója segít eligazodni
A Nébih Maradék nélkül programjának megújult Lejárt… Megehetem? útmutatója segítséget…
Tovább olvasom >Nehéz évek előtt a hazai és uniós sertéshúságazat: mi várható a jövőben?
A hazai és az európai sertéshúságazat évek óta komoly kihívásokkal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >Tippek a bankkártyás csalások elkerülésére az ünnepi forgatagban
A karácsonyi időszak a vásárlás öröméről szól, ám ilyenkor a…
Tovább olvasom >