A fogyasztók a hagyományos húsféléket választják
Hiába a klímabarát szempontok, a bizakodásra okot adó évek után úgy tűnik, a fogyasztók végleg eldöntötték, maradnak az olcsóbb és finomabb hagyományos húsféléknél.

Külsőre nem látszik különbség sok esetben
Az óriási befektetett tőke és a kezdetben meredeken emelkedő kereslet mára megfordult: egyre több jel utal arra, hogy a fogyasztóknak nem nyerte el a tetszését a vegán hús, vagyis a növényi alapanyagokból készült, hagyományos húsra hasonlító termékkínálat – írja a napi.hu.
Az élelmiszeripari innovációnak számító műhús iránti érdeklődés megfordult 2022-ben. Az amerikai piackutatók szerint a keresletben bekövetkező visszaesés megpecsételte a növényi fehérjékből készült termékek jövőjét, esélytelenné vált az a törekvés, hogy néhány éven belül a teljes húspiac 10 százalékát ezek a húshelyettesítők uralják.
Az elmúlt években dollármilliárdokat áldoztak a befektetők az olyan élelmiszeripari innovációkba, amelyek előállítása és forgalmazása érdemben csökkentené a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátását, elsősorban az állattenyésztés visszaszorításával.
A két legsikeresebb startupnak az amerikai Beyond Meat és az Impossible Foods bizonyult. Mindkét cég olyan termékeket fejleszt, amelyek külsőre szinte megegyeznek a hagyományos húséval, és a cél az, hogy az ízük is ugyanolyan legyen, de növényi fehérjeforrások felhasználásával.
A legtöbb ilyen készítménynek az alapanyaga
- a csicseriborsó,
- a bab,
- a lencse,
- a szója
- és a búza.
A termékek a 2020-as járvány előtt robbantak be a piacra, mint a hagyományos húsoknál jóval környezetkímélőbben előállított, élőállat megölése nélkül készített, az állati fehérjeforrásoknál egészségesebb ételek.
Kapcsolódó cikkeink
Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >Visszavonja a kormány a húsimport-tilalmat: enyhül a feszültség a szomszédos országokkal
A magyar kormány visszavonja azt a múlt héten kiadott rendeletét,…
Tovább olvasom >IFFA 2025: megmutatta erejét a hús- és fehérjeipar Frankfurtban
Több mint 1000 kiállító és 63117 szakmai látogató részvételével zajlott…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kik nyertek és kik buktak 2024-ben? – Látványos eredménykülönbségek az élelmiszer-kiskereskedelemben
A 2024-es üzleti év mérlege az élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban látványosan kettévált:…
Tovább olvasom >Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >