A fogyasztás alakulása a vendéglátásban – KSH-adatok alapján
Újra vendéglátóipari szekunder kutatást végzett a blokkk.com – ezúttal a fogyasztás és az árak alakulása volt a téma. Íme az ennek alapján készült, sajátságos stílusú elemzés!

A nyári hónapok több pénzt hoztak a vendéglősök konyhájára, mint a járvány előtti hónapok
A nyugtaadat hízik, a vendég már nem biztos – írja a cikk szerzője. – A drágulás a vendéglőt is lenyomta. Az elmaradás a járvány előtti vendéglőzéshez képest korsóban, adagban 20%, bevételben majdnem 140 milliárd.
A csaknem teljes decemberi hónapot átfogó heti monitoros statisztika (a december 4-december 31 közötti napok online kasszaadatai) alapján 7,2%-kal több pénzt hagytunk a vendéglőkben az év utolsó hónapjában, mint 2019-ben, a járvány előtt. Ez szép is lenne, ha nem kellene minden vendéglőnek az étlapon az árakat is feltüntetni. Mert azok is nagyobbak lettek, nem is kicsit. És így már hiába nőtt a bevétel, a korsók, felszolgált adagok mennyisége még mindig elmarad a korábbiaktól.
Többet fizettél, kevesebbet ettél, ittál
2021 decemberében 9,6%-kal emelkedtek a vendéglős árak az előző évihez képest. És erről nem ők tehetnek. De hát 2020 végén sem lehetett olcsóbban étkezni kimozdulva otthonról, akkortájt 7% környékén ugrált a drágulás üteme, így ez a két esztendő 2019 decemberéhez mért 7%-os bevétel növekedése mennyiségben 8%-os visszaesést jelent.
Hiába tekertek nagyot a vendéglősök, vitték akár házhoz is az elemózsiaféleségeket, a járványban a legtöbb korlátozás nekik jutott. Ennek ledolgozása nem megy egyik pillanatról a másikra, sőt, egyik esztendőről a másikra sem. Kell hozzá még egy, persze még többet költekező kedves vendéggel, olcsóbb hozzávalókkal, és elégséges számú szakáccsal, pincérrel:
Igen, a kassza
A nyári hónapok több pénzt hoztak a vendéglősök konyhájára, mint a járvány előtti hónapok. Ez a többlet ugyan soványodott ősszel, de azért sokat faragott a korábbi elmaradásokból. A 2020-as 400 milliárdos piacvesztés lefogyott 2021-ben, 139 milliárd elmaradást mutat a kassza:
Kapcsolódó cikkeink
Egy kutatás szerint a kkv-k többségének nincs digitalizációs stratégiája
A hazai kis- és középvállalatok 59 százalékának nincs kidolgozott informatikai…
Tovább olvasom >Egy kutatás szerint ők azok, akik élvezik a válsághelyzeteket
Egy átfogó kutatás részeként, szakemberek játékos pszichológiai próbatétel formájában úgynevezett…
Tovább olvasom >Taste Tomorrow-kutatás: Új trendek a láthatáron – A Lánchíd Klubülés előadója volt Poór Zoltán, a Puratos ügyvezető igazgatója
Taste Tomorrow, azaz Ízelítő a jövőből – ez a neve…
Tovább olvasom >További cikkeink
A magyarok kétharmada tervez horvátországi nyaralást idén
A magyarok kétharmada tervez nyaralást Horvátországban idén a Szallas.hu szállásfoglaló…
Tovább olvasom >A Budapest Airport a forgalom növekedése ellenére veszteséggel zárta 2021-et
Annak ellenére, hogy Budapest Airport tavalyi utasforgalma 20 százalékkal, a…
Tovább olvasom >A jégkrém és a vízminőség – A nap videója
Színes csomagolások, látványos jégdarabok – kedvenc nyári édességünket eltorzítva megdöbbentően…
Tovább olvasom >