A fő összetevő származási helyét is fel kell majd tüntetni az EU piacán forgalmazott árukon

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 06. 07. 11:20

Nem téveszthetik meg többé a vásárlókat az Európai Unió piacán forgalmazott áruk gyártói – írja a Magyar Idők nyomán az agrarszektor.hu. Az Európai Bizottság végrehajtási rendelete szerint az áru csomagolásán azt is fel kell tüntetni, hogy a fő összetevője honnan származik. A kötelezettség csak 2020 április elsejétől lép hatályba. A hátáridőig egyre több csomagoláson láthatunk majd egyre pontosabb megnevezéseket, nemcsak az “EU” megjelölést.

A június elsejétől hatályos rendelet értelmében az elsődleges összetevő származását kötelezően fel kell tüntetniük a gyártóknak. Így ezentúl a tudatos fogyasztók megalapozottabb döntéseket hozhatnak a vásárláskor. Különösen fontos a jelölés, ha a címke egésze egyébként más származási helyet sugall, mint ahonnan a termék fő összetevője egyébként származik. Ugyanez az előírás vonatkozik arra az esetre is, amikor nem írásos formában adják meg az élelmiszer eredetének helyét, hanem ­például egy szimbólumot vagy ábrát használnak erre a célra.

A csomagoláson továbbra is szerepelhet az EU vagy EU-n kívüli megnevezés, de megtévesztésre alkalmas esetekben a fő alkotóelem származási országát, régióját, térségét is egyértelműen, tényszerűen kell jelölni rajta. Egy könnyítést is tartalmaz a szabályozás: a gyártó eltekinthet a fő összetevő származási helyének konkrét megnevezésétől, de ha ez más, mint a gyártás helye, akkor legalább azt a tényt jeleznie kell a csomagoláson, hogy a termék fő alapanyaga nem az élelmiszer eredetének helyéről származik.

Bár a rendelkezés már hatályos, a kötelezettség csak 2020 április elsejétől lép hatályba, ekkortól kezdve ezen szabályokat figyelembe véve dobhatják piacra termékeiket az élelmiszer-feldolgozók. A jelölésnek könnyen láthatónak, jól olvashatónak és adott esetben letörölhetetlennek kell lennie. A jelölés betűméretét – a csomagolás méretétől függően – szintén meghatározták, az információnak pedig ugyanabban a látómezőben kell lennie, ahol az áru származási helyét jelöli a gyártó. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink