A fiatalabbakat is befűzik a kompakt befőzőszerek

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 04. 25. 08:00

Néha a hagyományok őrzése nem­csak egy régi márka, íz új­já­születésével lehetséges az FMCG-piacon, hanem modern, ké­nyelmi termékekkel is. A be­főzés, a gyümölcsök házi el­tevése vagy a lek­vár­ké­szí­tés bizonyára eltűnne lassan a ma­gyar konyhákból, ha az egy­re kevesebb idővel rendel­ke­ző újabb generációk nem tud­nának szüleiknél, nagy­szü­leiknél lényegesen rövi­debb idő alatt – ráadásul egész­ségesebb, hiszen keve­sebb cukrot tartalmazó – vég­ered­ményt elérni.Magyarországon nagyon komoly hagyománya van a befőzésnek, a háztartások közel kétharmada főz be lekvárt vagy tesz el gyümölcsöt. A rohanó világ, az egyre kevesebb főzéssel töltött idő azonban negatív hatást gyakorol a hagyományos (akár órákig tartó) befőzésre.
– Hogy a piac mégis növekszik, annak hátterében sikeres innovációk állnak – mondja Nagy Zsolt, a Dr. Oetker Ma­gyar­ország Élelmiszer Kft. trade marketing és kategóriamenedzsere. Ezek a termékek vonzóvá teszik a befőzést mind az idősebb, mind a fiatalabb ge­ne­rációk számára. Az elkészítési idő mind­össze pár perc, a siker pedig ga­ran­tált.
A kompakt befőző- és zselésítőszerek megjelenése háttérbe szorította a tradicionális tartósítószereket (citromsav, szalicil).
– Megfigyelésünk szerint a háziasszonyok egyre na­gyobb bizalommal fordulnak az új, praktikus, kényelmi termékek felé, amelyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek – jelzi Böröczky Judit, az Ed.Haas Hungaria Kft. termékmenedzsere. – Ezek se­gítségével – miközben „házi” terméket tudnak előállítani – időt takarítanak meg.

Nehéz jól felkészülni a szezonra
A Nielsen adatai szerint jelentős változások zajlanak a befőzőszerek piacán. A zseléfixek és a befőzőcukor ko­moly teret hódít el a savanyúságtartósítóktól. A savanyúságtartósítók értékbeni értékesítése stagnált az el­múlt években, míg az édes be­főzőszereké nagyjából meg­duplázódott.
– Igazából az édes befőzőszerek, illetve a savanyúságtartósítók nem versenytárs ka­te­góriák, hiszen különböző fogyasztói igényeket cé­loz­nak meg – állapítja meg Nagy Zsolt.
– A piacbővülés másik oka, hogy az elmúlt évben a ko­rábbi évekhez képest jobb volt a gyümölcsszezon, volt mit eltenni – teszi hozzá Bö­röczky Judit. – Ezen kívül a hálózatok expanziójának kö­vetkeztében több vásárlóhoz is eljutottak a befőzést segítő termékek a tavalyi szezonban.
A befőzőszezonra a kereskedelemnek is nagyon nehéz jól felkészülni, hiszen az eperéréssel egy időben robbanásszerű kereslet jelentkezik, amely a kereskedelemben gyakran készlethiányt, a fogyasztóknak pedig bosszúságot okoz. Ez általában május közepe, de az idei enyhe időjárás néhány héttel előbbre hozhatja a szezon indulását. A kereslet egész augusztus elejéig magas marad, majd a sárgabarack és a szilva leérése után ugyanolyan gyorsan visszaesik, mint ahogyan beindult.

Takarékosan a cukorral
Ha az innovációk irányát nézzük, más élelmiszer-kategóriákhoz hasonlóan itt is megjelentek az egészségesebb táplálkozás tendenciájába illeszkedő termékek, amelyek segítségével kevesebb cukor kell a befőzéshez, illetve különböző édesítőszerek hozzáadásával is elkészíthetők a lekvárok, dzsemek.
Ennek szellemében hozta piacra például a Dr. Oetker tavaly a Diabetikus be­fő­ző­cukrot, amely cukorbetegek számára is lehetőséget te­remt a lekvár házi elkészítésére és fogyasztására.
De ugyanezt a trendet követi az Ed.Haas több terméke is, amelyek idén arculatváltáson esnek keresztül:
– Megújult formában és új csomagolásban jelennek meg a boltok polcain termékeink: a Haas Quittin 1:1-es zselésítőszer, a Haas Quittin 2:1-es light és a Haas Quittin 3:1-es, extra cukortakarékos zselésítőszer, akár lekvárok készítéséhez is – adja hírül Böröczky Judit. – Ez utóbbi húzótermék a kategórián belül, felhasználásával másfél kilogramm gyümölcshöz csupán 25 deka cukor szükséges, hogy ízletes és vitaminokban gazdag lekvárt készítsünk. További előny, hogy a Haas Quittin 2:1 és 3:1 zselésítő termékek segítségével kimondottan diétás lekvár is készíthető, amennyiben cukor helyett édesítőszert használunk.
Újdonság még a Haas Ubor­ka­tartósító, amely kimondottan uborkák eltevéséhez való tartósítószer-keverék.

Sikeres, régi-új marketingeszközök
A Dr. Oetker tavaly kivonult a savanyúságtartósítók piacáról, és csak az édes befőzőszerekre koncentrál a jövőben.
– A választék kialakításánál a fogyasztói igények kielégítése a legfőbb elv, így minden felmerülő igényre megpróbálunk egy újabb termékkel válaszolni. Mára a Dr. Oetker büszkélkedhet a piacon az egyik legkomplexebb portfólióval az édes befőzés területén – állapítja meg Nagy Zsolt. – Cégünk nemcsak széles választékkal, hanem másodlagos kihelyezésekkel és intenzív marketingkommunikációval is támogatja a piac bővülését.
Külön márkaépítés nem szükséges ehhez, hiszen a Dr. Oetker név magában foglalja a minőséget és a garanciát, mondja a menedzser. Azonban a kategória népszerűsítése és növelése érdekében összetett marketingmixet alkalmaznak. A tavalyi évben először sugárzott reklámkampány kiemelkedő növekményt hozott a Dr. Oetker számára, mind új fogyasztók tekintetében, mind az újravásárlás emelésében. Szintén nagyon népszerűek a befő­zés­ről szóló receptfüzetek, amelyeket sajtóbehúzáson és bolti kihelyezéseken keresztül juttatnak el a fogyasztókhoz.
A kereskedelmi marketing területén is igyekeznek minél szélesebb eszköztárat alkalmazni.
– A kereskedők szakmai információkkal való ellátása kiemelt fontosságú – hangsúlyozza Nagy Zsolt. – A forgalom hirtelen történő megnövekedésére legjobban másodlagos kihelyezésekkel lehet felkészülni, hiszen a polci kihelyezés önmagában nem tudja kiszolgálni a vevőforgalmat. Az idei évben szigetes kihelyezéseket tervezünk, amely látványos és vonzó termékmegjelenítést tesz lehetővé. Az idei évben a tv-kampány mellett egy sor látványos és vonzó eladáshelyi aktivitást tervezünk.

Displayek kitüntetett szerepben
Az Ed.Haas szintén új ötletekkel és eszközökkel vág neki a szezonnak.
– Kitárolás, illetve teljes visszavételi garancia, amivel biztosítjuk a termék impulzivitása miatti készlethiány elkerülését – foglalja össze tömören a kereskedők életét megkönnyítő ajánlataikat Böröczky Judit. – Fontos a másodlagos kihelyezések és az újságos megjelenések együttes alkalmazása a nagyobb hatékonyság érdekében. A másodlagos kihelyezések gyakran duplikáltan jelennek meg: a zöldség-gyümölcs osztályokat is igyekszünk elérni. Lényeges az elegendő és jól látható kihelyezés a boltokban, a megfelelő tájékoztatás a termékről.
A cég trade marketing aktivitásainak középpontjában az új zselésítőszerei állnak, mivel itt tudják a legtöbb vásárlót elérni.
A Quittin befőzőcsalád esetében befőzőszigeten való másodlagos kihelyezéseken van a hangsúly, displaykihelyezésekkel támogatva.
– A displayek nagyon fontosak, hiszen vásárlásra ösztönöznek, magasabb facingszámot biztosítanak a terméknek, csökkentik a készlethiány lehetőségét, mert a boltok nagyobb tartalékkal rendelkeznek – emeli ki a termékmenedzser.
Sz. L.

Kapcsolódó cikkeink