A fiatalabbakat is befűzik a kompakt befőzőszerek
Néha a hagyományok őrzése nemcsak egy régi márka, íz újjászületésével lehetséges az FMCG-piacon, hanem modern, kényelmi termékekkel is. A befőzés, a gyümölcsök házi eltevése vagy a lekvárkészítés bizonyára eltűnne lassan a magyar konyhákból, ha az egyre kevesebb idővel rendelkező újabb generációk nem tudnának szüleiknél, nagyszüleiknél lényegesen rövidebb idő alatt – ráadásul egészségesebb, hiszen kevesebb cukrot tartalmazó – végeredményt elérni.Magyarországon nagyon komoly hagyománya van a befőzésnek, a háztartások közel kétharmada főz be lekvárt vagy tesz el gyümölcsöt. A rohanó világ, az egyre kevesebb főzéssel töltött idő azonban negatív hatást gyakorol a hagyományos (akár órákig tartó) befőzésre.
– Hogy a piac mégis növekszik, annak hátterében sikeres innovációk állnak – mondja Nagy Zsolt, a Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. trade marketing és kategóriamenedzsere. Ezek a termékek vonzóvá teszik a befőzést mind az idősebb, mind a fiatalabb generációk számára. Az elkészítési idő mindössze pár perc, a siker pedig garantált.
A kompakt befőző- és zselésítőszerek megjelenése háttérbe szorította a tradicionális tartósítószereket (citromsav, szalicil).
– Megfigyelésünk szerint a háziasszonyok egyre nagyobb bizalommal fordulnak az új, praktikus, kényelmi termékek felé, amelyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek – jelzi Böröczky Judit, az Ed.Haas Hungaria Kft. termékmenedzsere. – Ezek segítségével – miközben „házi” terméket tudnak előállítani – időt takarítanak meg.
Nehéz jól felkészülni a szezonra
A Nielsen adatai szerint jelentős változások zajlanak a befőzőszerek piacán. A zseléfixek és a befőzőcukor komoly teret hódít el a savanyúságtartósítóktól. A savanyúságtartósítók értékbeni értékesítése stagnált az elmúlt években, míg az édes befőzőszereké nagyjából megduplázódott.
– Igazából az édes befőzőszerek, illetve a savanyúságtartósítók nem versenytárs kategóriák, hiszen különböző fogyasztói igényeket céloznak meg – állapítja meg Nagy Zsolt.
– A piacbővülés másik oka, hogy az elmúlt évben a korábbi évekhez képest jobb volt a gyümölcsszezon, volt mit eltenni – teszi hozzá Böröczky Judit. – Ezen kívül a hálózatok expanziójának következtében több vásárlóhoz is eljutottak a befőzést segítő termékek a tavalyi szezonban.
A befőzőszezonra a kereskedelemnek is nagyon nehéz jól felkészülni, hiszen az eperéréssel egy időben robbanásszerű kereslet jelentkezik, amely a kereskedelemben gyakran készlethiányt, a fogyasztóknak pedig bosszúságot okoz. Ez általában május közepe, de az idei enyhe időjárás néhány héttel előbbre hozhatja a szezon indulását. A kereslet egész augusztus elejéig magas marad, majd a sárgabarack és a szilva leérése után ugyanolyan gyorsan visszaesik, mint ahogyan beindult.
Takarékosan a cukorral
Ha az innovációk irányát nézzük, más élelmiszer-kategóriákhoz hasonlóan itt is megjelentek az egészségesebb táplálkozás tendenciájába illeszkedő termékek, amelyek segítségével kevesebb cukor kell a befőzéshez, illetve különböző édesítőszerek hozzáadásával is elkészíthetők a lekvárok, dzsemek.
Ennek szellemében hozta piacra például a Dr. Oetker tavaly a Diabetikus befőzőcukrot, amely cukorbetegek számára is lehetőséget teremt a lekvár házi elkészítésére és fogyasztására.
De ugyanezt a trendet követi az Ed.Haas több terméke is, amelyek idén arculatváltáson esnek keresztül:
– Megújult formában és új csomagolásban jelennek meg a boltok polcain termékeink: a Haas Quittin 1:1-es zselésítőszer, a Haas Quittin 2:1-es light és a Haas Quittin 3:1-es, extra cukortakarékos zselésítőszer, akár lekvárok készítéséhez is – adja hírül Böröczky Judit. – Ez utóbbi húzótermék a kategórián belül, felhasználásával másfél kilogramm gyümölcshöz csupán 25 deka cukor szükséges, hogy ízletes és vitaminokban gazdag lekvárt készítsünk. További előny, hogy a Haas Quittin 2:1 és 3:1 zselésítő termékek segítségével kimondottan diétás lekvár is készíthető, amennyiben cukor helyett édesítőszert használunk.
Újdonság még a Haas Uborkatartósító, amely kimondottan uborkák eltevéséhez való tartósítószer-keverék.
Sikeres, régi-új marketingeszközök
A Dr. Oetker tavaly kivonult a savanyúságtartósítók piacáról, és csak az édes befőzőszerekre koncentrál a jövőben.
– A választék kialakításánál a fogyasztói igények kielégítése a legfőbb elv, így minden felmerülő igényre megpróbálunk egy újabb termékkel válaszolni. Mára a Dr. Oetker büszkélkedhet a piacon az egyik legkomplexebb portfólióval az édes befőzés területén – állapítja meg Nagy Zsolt. – Cégünk nemcsak széles választékkal, hanem másodlagos kihelyezésekkel és intenzív marketingkommunikációval is támogatja a piac bővülését.
Külön márkaépítés nem szükséges ehhez, hiszen a Dr. Oetker név magában foglalja a minőséget és a garanciát, mondja a menedzser. Azonban a kategória népszerűsítése és növelése érdekében összetett marketingmixet alkalmaznak. A tavalyi évben először sugárzott reklámkampány kiemelkedő növekményt hozott a Dr. Oetker számára, mind új fogyasztók tekintetében, mind az újravásárlás emelésében. Szintén nagyon népszerűek a befőzésről szóló receptfüzetek, amelyeket sajtóbehúzáson és bolti kihelyezéseken keresztül juttatnak el a fogyasztókhoz.
A kereskedelmi marketing területén is igyekeznek minél szélesebb eszköztárat alkalmazni.
– A kereskedők szakmai információkkal való ellátása kiemelt fontosságú – hangsúlyozza Nagy Zsolt. – A forgalom hirtelen történő megnövekedésére legjobban másodlagos kihelyezésekkel lehet felkészülni, hiszen a polci kihelyezés önmagában nem tudja kiszolgálni a vevőforgalmat. Az idei évben szigetes kihelyezéseket tervezünk, amely látványos és vonzó termékmegjelenítést tesz lehetővé. Az idei évben a tv-kampány mellett egy sor látványos és vonzó eladáshelyi aktivitást tervezünk.
Displayek kitüntetett szerepben
Az Ed.Haas szintén új ötletekkel és eszközökkel vág neki a szezonnak.
– Kitárolás, illetve teljes visszavételi garancia, amivel biztosítjuk a termék impulzivitása miatti készlethiány elkerülését – foglalja össze tömören a kereskedők életét megkönnyítő ajánlataikat Böröczky Judit. – Fontos a másodlagos kihelyezések és az újságos megjelenések együttes alkalmazása a nagyobb hatékonyság érdekében. A másodlagos kihelyezések gyakran duplikáltan jelennek meg: a zöldség-gyümölcs osztályokat is igyekszünk elérni. Lényeges az elegendő és jól látható kihelyezés a boltokban, a megfelelő tájékoztatás a termékről.
A cég trade marketing aktivitásainak középpontjában az új zselésítőszerei állnak, mivel itt tudják a legtöbb vásárlót elérni.
A Quittin befőzőcsalád esetében befőzőszigeten való másodlagos kihelyezéseken van a hangsúly, displaykihelyezésekkel támogatva.
– A displayek nagyon fontosak, hiszen vásárlásra ösztönöznek, magasabb facingszámot biztosítanak a terméknek, csökkentik a készlethiány lehetőségét, mert a boltok nagyobb tartalékkal rendelkeznek – emeli ki a termékmenedzser.
Sz. L.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >