A fenntartható csomagolás szerepe az élelmiszerveszteség és -pazarlás megelőzésében

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 04. 14:26

A fenntartható csomagolás megvalósítása kulcskérdés a Föld jövője szempontjából. Az élelmiszerveszteség és -pazarlás ugyancsak egy nagy és globális probléma, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A fenntarthatóságról gyakran beszélünk, de nem foglalkozunk ugyanakkor a termék-csomagolás közötti kiegyensúlyozott viszonyról, amely szerint nem szabad sem alul, sem túl nem csomagolnunk.

Az innovatív és intuitív fenntartható csomagolás asz egyik legalkalmasabb megoldás a termék és a környezet egyidejű megóvására. A csomagolási szakértők tudják, hogy bármely hiábavalóan előállított termék környezetterhelése nagyobb, mint a védelméül szolgáló csomagolásé. A csomagolás szerves szerepet játszik a termék védelmében, szállításában, tárolásában a teljes elosztási lánc folyamán

A konferencia célja nemcsak felhívni a figyelmet a csomagolásnak az élelmiszerveszteség és -pazarlás megelőzésben betöltött pozitív szerepére, hanem nyomatékosítani is azt a köztudatban, mindezt jó megoldások nemzetközi és hazai példáinak bemutatásával.

A tervezett program kivonata

A konferenciát terveink szerint Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitja meg, majd az élelmiszerveszteség problémakörének globális kérdéseiről az UNIDO szerepéről szakértője, Aleksa Mirkovic beszél. A hazai élelmiszerveszteség okait és mértékét bemutató előadást a NÉBIH vezető munkatársától, Dr. Kasza Gyulától várjuk. A csomagolásnak az élelmiszerveszteség és -pazarlás megelőzésében betöltött szerepével, a jó gyakorlatok példákon keresztüli, nemzetközi kitekintésű bemutatásával pedig a Csomagolási Világszövetség (WPO) alelnöke, Nerida Kelton foglalkozik. A konferencia második részében a megelőzést szolgáló jó csomagolási megoldásokat ismertetjük, vállalati példákon keresztül. A konferencia zárásaként a csomagolásokat érintő új, illetve módosított környezetvédelmi szabályozásokat (EPR, Ktdt, DRS) tekintjük át.

A tervezett program / Planned program

Megközelítés tömegközlekedéssel:

a Kelenföldi Pályaudvarról induló 172 és 173-as autóbusszal Budaörs benzinkútig kell utazni. A buszmegálló a McDonald’s mögött található. A szálloda az autópálya Budapest felé irányuló oldalán található, az autópálya felett gyalogos híd vezet át.

gépkocsival:

Budapest irányába az M1 és M7-es autópályák közös szakaszáról a 10-es kijáratnál, Budaörs centrum kijáratnál, a MOL benzinkút előtt kell letérni,

Budapest felől: az M1-M7-es autópálya jelzést kell követni. Kb. 9 km-re Budapest központjától a 9-es kijáratnál (Budaörs centrum) a körforgalmú felüljáróra kell felhajtani, amit a második lehajtón kell elhagyni.
A következő körfogalmat az első kihajtón kell elhagyni.

Parkolás: a szálloda kertjében 154 fizetős parkolóhely áll rendelkezésre.

Kapcsolódó cikkeink