Magazin: A felszolgálási díj adókötelezettsége
A NAV szakmai véleménynek minősülő, kötelező jogi erővel nem bíró tájékoztatása szerint a felszolgálási díj továbbra sem lesz szociális hozzájárulási adó köteles, ha a jogalkotó a Szocho tv. rendelkezéseit időközben nem módosítja.
A járulékokat a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony megszűnését követően kifizetett (kiosztott) járulékalapot képező jövedelem után is meg kell fizetni. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 2020. július 1. napjától hatályos 50. § (2) bekezdés 32. pontjára tekintettel a 2008 számú bevallás is tartalmazni fogja a felszolgálási díjból levont (megfizetett) társadalombiztosítási járulék alapját és összegét.
A felszolgálási díj az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 65. §-a alapján az éttermi, vendéglátási szolgáltatás adóalapjába tartozik, s a szolgáltatásra egyébként irányadó adómértékkel adózik.
A felszolgálási díj a vendéglátás keretében a vendégek felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásáért felszámított külön díj, melyet havonta kell a vendéglátásban közvetlenül – az üzletben – közreműködőknek kifizetni. A fogyasztó részére adott számlán, nyugtán a felszolgálási díjat elkülönítetten kell feltüntetni. A kifizetésnek meg kell egyeznie a felszolgálási díj befolyt összegének – külön jogszabályokban meghatározott – adókkal és járulékokkal csökkentett hányadával. A felszolgálási díj közreműködők közötti felosztásának szabályairól, arányáról az üzemeltetőnek – ha a munkahelyen munkavállalói érdekképviseleti szervezet működik – az érdekképviseleti szervezettel kell írásban megállapodnia. A közreműködőknek felosztott felszolgálási díj a fogyasztóra áthárított általános forgalmi adót nem tartalmazza, tehát a közreműködőt megillető felszolgálási díj társadalombiztosítási járulékának alapját általános forgalmi adó nélkül kell megállapítani.
A napi felszolgálási díj összegét az éttermi pénztárgépek által készített Pénztárjelentésen külön sorban kell kinyomtatni. A pénztárgépnek biztosítani kell a felszolgálási díj havi szintű gyűjtését és listázását.//
Kapcsolódó cikkeink
Vége a „zsákbamacskának” a vendéglátásban: Így reformálta meg az Eventrend Group a munkaerő-szervezést a Giggle segítségével
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >NKFH-NAV akció a vámhatáron – cél: az online platformokról rendelt veszélyes termékek kiszűrése
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Adók és arányok
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
A HORECA szektor az Alimentaria+Hostelco 2026-tal közösen formálja a vendéglátás jövőjét
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A retail-szektor kihívásai: válságállóbbá edződött a kiskereskedelem
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Hogyan kerülhetőek el az online vásárlás bosszúságai?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
