A fejlesztési programok biztosítják a magyar sertéságazat jövőjét
A fejlesztési programok biztosítják, hogy Magyarországon a termelők hatékonyan és versenyképesen állíthassanak elő kiváló minőségű sertéshúst – mondta a sertéshúsfogyasztást népszerűsítő kampány keddi sajtótájékoztatóján Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
Feldman Zsolt a támogatásoktól a termelés hatékonyságának javulását várja, és bízik benne, hogy a magyar sertéságazat a nemzetközi piacon is versenyképesebb lehet. A Vidékfejlesztési Program keretében csaknem 450 sertéstartással foglalkozó vállalkozás összesen mintegy 85 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutott, sertéshízó állatjóléti támogatásra idén 10,2 milliárd forint áll rendelkezésre – tette hozzá. Az államtitkár kiemelte, hogy a disznóhús a magyar konyhák hagyományos alapanyaga, évszázadok óta az egyik legalapvetőbb élelmiszer Magyarországon, mégis van értelme évről évre népszerűsíteni, mert mindig kell újat mutatni a fogyasztóknak. Szükség van a fogyasztásösztönző kampányokra azért is, mert nem elég csupán fölhívni a figyelmet a sertéshús jelentőségére, a kihívások közepette meg is kell védeni a fogyasztási szokásokat, a sertéshús ugyanis értékes fehérjeforrás, kiegyensúlyozott életmód mellett nyugodtan fogyasztható – fogalmazott.
A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a sertéságazat helyzetét ismertetve kifejtette, hogy az állattartók az utóbbi 2 évben jó időszakot zártak
Az egy éve még 2,6 milliós belföldi sertésállomány nyárig csaknem 100 ezerrel nőtt, miközben európai szinten alig látható növekedés, a legnagyobb sertéstartó államokban többnyire jelentősen vissza is estek az állományok – mondta Éder Tamás, aki éves szinten belföldön 6-7 százalékos vágásszám-emelkedésre számít tavalyhoz képest. A húskészítmény-ágazat 5-6 százalékos teljesítménynövekedéssel zárhatja az évet, de az importnyomás rontja a kilátásokat, a magyar boltokban ugyanis rendszeresen találni lengyel, német, osztrák vagy spanyol sertéshúst. A kereskedelmi partnerekkel együtt a vásárlók is segíthetnek a magyar termelőknek azzal, ha a belföldön előállított sertéshúst előnyben részesítik az ünnepi készülődés időszakában is. Az árak nem emelkedtek tavalyhoz képest, a sertéstartók jövője, a fejlesztéseik és a jövedelmezőségük a fogyasztói tudatosságtól függ – hangsúlyozta az érdekképviselet vezetője. Az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető-helyettese a 2013 óta minden évben megszervezett sertéshúsfogyasztás-ösztönző kampányokkal magyarázta, hogy az utóbbi 10 évben csaknem 10 kilogrammal nőtt a fejentkénti éves fogyasztás, elérve a 30 kilogrammot. A magyar sertéshús tehát visszakerült a méltó helyére a magyar háztartásokban – mondta Giczi Gergely, hozzátéve, hogy a kampány idén is a magyar sertéshús kiváló minőségét és a változatos táplálkozáshoz nélkülözhetetlen beltartalmi értékeit helyezi előtérbe. Az AMC a közösségi médiában is népszerűsíteni fogja a sertéshús fogyasztását, december 5-től pedig nyereményjátékot is hirdetnek. A résztvevők a 2025-ös kampány szlogenjére küldhetnek ötleteket a szervezőknek.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >145 ezer gazdálkodó kapott támogatási előleget november végéig
Lezárult a Közös Agrárpolitika új időszakának második előlegfizetési időszaka, amelynek…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >