A FAO azoknak is segít, akik rajonganak a számokért, adatokért

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 08. 18. 10:46

Az élelmezési és mezőgazdasági adatok terén a FAO vezető szerepet tölt be. A téma szakértői és a szervezet statisztikusai napról napra azon dolgoznak, hogy adatot és információt gyűjtsenek az élelmezés, mezőgazdaság, éhezés, táplálkozási problémák, vidéki szegénység, élelmezési lánc és a természeti erőforrások fenntartható használata témákban, azokat validálják és megosszák másokkal. Hogy miért? Azért, hogy a kormányok megfelelő szakpolitikai döntést tudjanak hozni, továbbá hogy az egyének felhasználhassák azokat tudományos kutatásaikhoz.

A FAO számtalan különböző statisztikai adatbázist kezel, ahogy ez az alapító okiratában is lefektetésre került. És a tudás arra való, hogy megosszuk, ezért a FAO a kezdetektől fogva támogatta az adatok felhasználását a humanitárius és tudományos tevékenységekhez. A nyílt hozzáférési politikájának elfogadásával pedig még könnyebb lett a kutatók, újságírók, humanitárius dolgozók és a tanulók számára ezen adatok böngészése és használata.

Íme hát öt érdekes adat a FAO számos adatbázisából, kedvcsinálónak.

  1. A banán a világ legnépszerűbb gyümölcse

Forrás: FAOSTAT

Világszerte évi több mint 88 millió tonna banánt fogyasztunk. Ez az információ a FAO legnagyobb élelmezési és mezőgazdasági adatbázisából, a FAOSTAT-ból származik, ahonnan több mint 245 ország és terület információit hívhatjuk le 1961-től kezdve. Ha valakit épp az érdekel, hogy melyik a világ legnagyobb szőlőtermelő országa, vagy mi Egyiptom legfontosabb exportterménye, a FAOSTAT ezen információkat grafikonba, táblázatba vagy vesszővel elválasztott mező formátumba (.csv) rendezve teszi elérhetővé mindenki számára.

  1. Az elmúlt 70 évben Ázsia vízkivitele háromszorosára nőtt

Forrás: AQUASTAT

Ázsia vízhasználata hatalmasra nőtt. Ennek messze legnagyobb részét (81%-át) az agrárium használja fel. Dél-Ázsiában ez az arány 90% fölé is mehet. A FAO AQUASTAT a vízkészletekről, vízhasználatról, mezőgazdasági vízgazdálkodásáról és a vízhez kapcsolódó törvényi szabályozásról szóló információt gyűjt, elemez és oszt meg. Az adatok országok szerinti lebontásban érhetők el, emellett találhatunk itt folyómeder profilt, térségi elemzéseket, térképeket, táblázatokat, iránymutatásokat például gátakról és a szennyvíz újrahasznosításáról is.

  1. legtöbb halat előállító és exportáló ország Kína

Forrás: FISHSTAT

A halászati és akvakultúra szegmenst tekintve, Kína vezető szerepe mind termelésben, mind exportban megkérdőjelezhetetlen. Az ázsiai kontinens országai adják a világ akvakultúra termelésének 90%-át, élén többek között Indiával, Indonéziával és Vietnámmal. Kína a behozatalt tekintve a képzeletbeli dobogó harmadik fokán lenne. A FISHSTAT adatbázis több mint 240 ország halászat és akvakultúra szektoráról ad átfogó képet (termelés, kereskedelem, fogyasztás, foglalkoztatás, flotta) 1950 óta. Az aktuális információ és a trendek ismerete kulcsfontosságú a megfelelő szakpolitikák kidolgozásához, csakúgy mint a felelős halászat és akvakultúra-gazdálkodás felméréséhez, teljesítményének nyomon követéséhez.

  1. Egyes országokban (és értékláncoknál) akár a megtermelt zöldség és gyümölcs fele is tönkre mehet a szállítás során, míg a globális átlag alig 10%

Forrás: Élelmiszerveszteség és -pazarlás adatbázis

Az élelmiszerveszteségre és -pazarlásra fókuszáló adatbázis a legnagyobb online gyűjteménye az erre vonatkozó szakirodalomnak és FAOSTAT adatoknak. Az adatokat év, ország, és terménycsoport alapján lehet lebontani. Az adatbázis jelentősen hozzájárulhat az élelmiszerpazarlás problémájának jobb megértéséhez és egyúttal lehetőséget teremt a célzott beavatkozáshoz és a 12.3.1-es fenntartható fejlődési cél mutató eléréséhez, ami az egy főre jutó élelmiszerpazarlás megfelezését irányozza elő a háztartások és a kereskedelem szintjén.

  1. Argentínában a felnőtt lakosság étrendje közel 20%-ban húsból állt 2013-ban

Forrás: FAO/WHO globális egyéni élelmiszerfogyasztási eszköz (FAO/WHO GIFT)

Ha kíváncsiak vagyunk, hogy az emberek szerte a világon mit esznek és isznak, érdemes rákattintani a FAO/WHO globális egyéni élelmiszerfogyasztási honlapra. Az adatok számos szélesebb és szűkebb körű felméréseken alapulnak és képet adnak a fogyasztásról, tápanyagbevitelről és az élelmiszerbiztonságról is. A honlap célja a döntéshozók, szakpolitikusok, a civil szféra és egyéb érintettek támogatása a megalapozott döntéshozatalban a táplálkozás, mezőgazdaság és élelmiszerbiztonság terén.

Az élelmezés és a mezőgazdaság alapvető fontosságúak az emberi túlélés szempontjából. Ezek megfelelő működésével megágyazhatunk egy egészségesebb, fenntarthatóbb és egyenlőbb jövőnek. Megbízható információ nélkül a helyi döntések és programok hatástalanok lehetnek. A FAO ezért arra törekszik, hogy a számára rendelkezésre álló információt és elemzéseket elérhetővé és hasznossá tegye az egyének és kormányzatok számára.

A nyílt adathozzáférési politika elfogadása az utolsó lépés volt ebbe az irányba, mely hozzásegíthet mindenkit a tájékozottsághoz (9-es számú fenntartható fejlődési cél) és a tudáshoz (4-es számú fenntartható fejlődési cél), ami egy jobb világhoz szükséges.

Kapcsolódó cikkeink