A fagyasztott pizzákat a fiatalok kedvelik
A magyarok 37 százaléka fogyaszt zacskós leveseket. A félkész ételek közül ennek a kategóriának a termékeit használják a legtöbben. Ezt követően a snack ételek, a fagyasztott pizzák és az egytálételek következnek sorban. Egytálételeket – a GfK Hungária és a Szonda Ipsos közös, Product Media Index (PMX) adatbázisából származó adatok alapján – a 14 éven felüli lakosságnak csupán 6 százaléka fogyaszt.
Egyes termékek megkönnyítik mindennapi életünket és sok, a konyhában töltött időt takaríthatunk meg használatuk révén. Ez az az első számú termékelőny, amely az úgynevezett kényelmi termékek potenciális felhasználói körét is meghatározza. A PMX 2006. II-III. negyedéves adatai alapján a félkész ételek fogyasztói főleg a nagyvárosi, magasabb végzettségű, fiatalabb csoportokból kerülnek ki, hiszen ők azok, akik a munkájuk, illetve tanulmányaik miatt kevésbé érnek rá főzni, és ezért félkész termékeket vesznek, ételt rendelnek vagy étteremben, gyorsétteremben ebédelnek. A rendszeresen meleg ételt rendelők egyébként még az átlagosnál is kevesebb instant ételt fogyasztanak. Zacskós levest például csak 30 százalékuk.
Zacskós levesek azonban nem kizárólag a szabadidőben szűkölködők asztalára kerülnek. A termék felhasználói körében nagy számban találunk háziasszonyokat is. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a termékkategória fogyasztóinak az aránya a legalább 4 fős háztartásban élők, a 18 évnél fiatalabb gyermekkel rendelkező családok körében is meghaladja az átlagot.
Tipikus instant ételnek tekinthetők a fagyasztott pizzák és az „egytálételek”. Ezeket a termékeket a 30 évnél fiatalabb korosztály, a Budapesten és megyeszékhelyen élők, a legalább középfokú végzettséggel rendelkezők vásárolják leginkább, de a kisgyermekes és a nagyobb családokban is kiugróan kedveltek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >