A dömpingáras tejimport beltitását sürgetik az ágazati szervezetek

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 26. 11:45

A dömpingáras tej- és tejtermékimport azonnali betiltását sürgetik tejágazati szervezetek – értesült az agrárszektor.hu. A kormány ehelyett plusztámogatásokkal enyhítené a felvásárlási árak csökkenése miatti válságot, de ágazati vélemények szerint piacvédelmi intézkedések nélkül a többletforrások nem menthetik meg a hazai termelőket. Az olcsó import ugyanis további drasztikus árzuhanást okozhat, és a nyár közepéig érdemi árjavulás nem is várható. Nem kizárt, hogy újabb importellenes demonstrációk is lesznek.

tej-

Azonnali kormányzati piacvédelmi intézkedéseket sürgetnek tejágazati szervezetek annak érdekében, hogy a hazai tejfelvásárlási árak zuhanását meg lehessen állítani. Több uniós tagország ugyanis tej- és tejtermékfeleslegeit dömpingáron vezeti le a magyar piacon (is), ezért a közeljövőben az itteni termelői tejárak újabb drasztikus csökkenésére lehet számítani.

Az üzletláncokba elsősorban a külföldi fogyasztói tejek és sajtok érkeznek dömpingáron, de ugyanígy megjelenik az irreálisan olcsó importvaj és túró is. A 75-76 forintos kilónként mai hazai tejfelvásárlási árak 25-30 százalékkal estek 2014 végéhez-2015 elejéhez képest, és támogatásokkal együtt is elmaradnak a 95-100 forintra tehető önköltségtől. Ugyanakkor terméktanácsi számítások szerint számos importtermék ára már olyan alacsony, hogy az 60 forint körüli kilónkénti tejfelvásárlási árnak felel meg. A következő hónapokban nem is várható növekedés, mert uniós szinten július-augusztus előtt várhatóan nem csökken az árletörő hatású tejkínálat.
Demonstráció Magyarországon 2014-ben az üzletláncoknál

A válság kezelésére ágazati szervezetek azt sürgetik, hogy a kormány tiltsa be a dömpingáras tejtermékimportot. Termelői vélemények szerint jogos intézkedés lehet ez a mai helyzetben, amikor az Európai Bizottság nem hajlandó érdemben kezelni az uniós tejtermelési kvóták 2015-ös megszüntetése és az orosz embargó miatti EU-szintű túltermelési helyzetet. A magyar szakmai követelések között elsősorban a kvótarendszer visszaállítása és az EU-s intervenciós felvásárlási árak emelése szerepel, de Brüsszel az eddigi nyilatkozatok szerint nem kíván tenni ilyen intézkedéseket.

Erősen kérdéses ugyanakkor, hogy Magyarország hozhat-e a közösségi piacon olyan döntéseket, amelyekkel előírja a kereskedőknek, milyen ár alatt nem vásárolhatnak tejtermékeket. A kormány egyelőre nem is tervez ilyen beavatkozást, hanem – ahogy azt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban bejelentette – valamiféle árkiegészítő támogatást kíván nyújtani. A konkrét megoldásokra Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tesz javaslatot a kormánynak.
Újabb demontsrációk jöhetnek
Nem kizárt, hogy a tejtermelők újabb importellenes demonstrációkat tartanak – közölték az agrárszektor.hu-val érdekképviseleti szakértők. Mint ismert, az elmúlt két évben Magyarországon és az EU-ban is voltak tiltakozások a tejpiaci válságjelek miatt. Legutóbb a hazai gazdálkodók azt helyezték kilátásba, hogy a megtermelt tejet nem adják át a tejfeldolgozóknak, ha a kereskedők nem fizetnek többet a hazai tejért, vagyis nem működnek közre abban, hogy a felvásárlási árakat növelni lehessen. Ilyen tiltakozó akciót azonban végül nem tartottak a termelők.

Az újabb tervezett hazai támogatások azokat a válságkezelési összegeket növelnék, amelyekről Brüsszel még tavaly határozott. A rendkívüli uniós tejágazati forrásokból Magyarország 2,9 milliárd forintot kapott, amelyet a kormány nemzeti költségvetésből további 2,9 milliárddal egészített ki. A kabinet tehát most ezen felül igyekszik további támogatásokat nyújtani, de ágazati vélemények szerint annyi forrás nem várható, amennyi piacvédelmi intézkedések nélkül életben tarthatná a tejtermelő gazdaságokat. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink