A Debreceni Egyetem nem végzett mézminősítési vizsgálatokat
A Debreceni Egyetem (DE) cáfolja, hogy a méz minősítésénél figyelembe vehető paramétereket vizsgált volna, ilyen vizsgálatot a kínai mézzel összefüggésben Takács Ferenc kaposvári méhész nem kért az egyetemtől – közölte az intézmény sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.
A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az MTI október 22-én A hamisított kínai méz ellen tüntetnek az európai termelők Brüsszelben címmel megjelent híradása szerint Takács Ferenc, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület tagja azt nyilatkozta: „.a debreceni egyetemen és egy brémai laboratóriumban végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a természetes mézben mindenképpen jelen lévő flavonoidok, mikro- és makroelemek, fenolos komponensek hiányoznak a kínai mézből.”
Az egyetem közleménye cáfolja a nyilatkozót, és leszögezi: a Debreceni Egyetem élelmiszertudományi kutatólaboratóriuma, ahol a méréseket végezték, az előzetesen kért beltartalmi mutatókra adta ki nem akkreditált vizsgálati eredményeit.
„A megrendelő telefonos egyeztetés során csupán belső használatra kérte a minták elemzését, ennek ellenére a még nem hivatalos eredmények alapján nyilatkozott a médiában az egyetemi vizsgálat eredményére hivatkozva, amely alapján úgy értelmezhető, hogy a Debreceni Egyetem igazolta Takács Ferenc állításait. Ez nem felel meg a valóságnak, mivel a megrendelő által kért mérési eredmények ezt az állítást nem támasztják alá” – közölte az egyetemi sajtóiroda.
A közlemény kitér arra, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/110 számú előírás II. mellékletében megtalálhatók azok a paraméterek, amelyeket a méz minősítésénél figyelembe kell venni. Ezek közül a megrendelő egyet sem kért a Debreceni Egyetemtől. A vizsgált paraméterek alapján nem lehet kimutatni, hogy egy méz kínai vagy sem.
Négy vizsgált minta esetében a flavonoidtartalom a kimutatási határ alatt volt. Ugyanezt tapasztalták a réz, a molibdén és a kadmium koncentrációja esetén is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a minta egyáltalán nem tartalmazott ilyen elemeket, csupán annyit, hogy az alkalmazott módszerrel nem voltak kimutathatóak. Az, hogy egy mintában nem tudják kimutatni ezeket az elemeket, nem jelenti azt, hogy az nem méz – mutat rá az egyetem közleménye. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Már növekszik a debreceni retek és a búza a Nemzetközi Űrállomáson
Megindult a Debreceni Egyetem (DE) kutatóinak eljárásával kezelt retek és…
Tovább olvasom >Már növekszik a debreceni retek és a búza a Nemzetközi Űrállomáson
Megindult a Debreceni Egyetem (DE) kutatóinak eljárásával kezelt retek és…
Tovább olvasom >Nagy István: hamarosan újraindulhatnak a kínai-magyar agrárkapcsolatok
A magyar mezőgazdaságot és agráriumot számos kihívás érte az utóbbi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >„Ez egy politikai termék” – Az árrésstopról és a kiskereskedelem válságáról beszélt az MNKSZ főtitkára
Szakmailag nem indokolható, mégis maradhat – így foglalható össze az…
Tovább olvasom >A FAO elismerésben részesíti a fiatal gazdákat
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelöléseket vár a Fiatal…
Tovább olvasom >