A darabolt sertéshús feldolgozói értékesítési ára 25 százalékkal nőtt
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 5,5 százalékkal csökkent (13,7 ezer tonna) 2023 január–júniusában a 2022. január–júniusi mennyiséghez viszonyítva.
Az élősertés-behozatal 7,5 százalékkal 35,6 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 10 százalékkal csökkent (70 ezer tonna), ugyanakkor értéke 17 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A sertéshúsimport volumene csaknem 12 százalékkal (69 ezer tonna) esett vissza, míg értéke 29 százalékkal volt nagyobb.
Jelentősen nőtt a sertéshús ára
Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 925 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 augusztusában, ami 21 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 25 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 17 százalékkal, a sertéscombé 20 százalékkal nőtt ugyanekkor.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
A nyerstej termelői ára 17 százalékkel emelkedett egy év alatt
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >A csontos csirkemell és a csirkemellfilé ára is számottevően csökkent
A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 2,4 százalékkal 142 ezer…
Tovább olvasom >Erősödött az élő sertés exportja
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 22,7 százalékkal 22,5 ezer…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >