A darabolt sertéshús feldolgozói értékesítési ára 25 százalékkal nőtt
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 5,5 százalékkal csökkent (13,7 ezer tonna) 2023 január–júniusában a 2022. január–júniusi mennyiséghez viszonyítva.

(Fotó: Pixabay)
Az élősertés-behozatal 7,5 százalékkal 35,6 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 10 százalékkal csökkent (70 ezer tonna), ugyanakkor értéke 17 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A sertéshúsimport volumene csaknem 12 százalékkal (69 ezer tonna) esett vissza, míg értéke 29 százalékkal volt nagyobb.
Jelentősen nőtt a sertéshús ára
Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 925 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 augusztusában, ami 21 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 25 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 17 százalékkal, a sertéscombé 20 százalékkal nőtt ugyanekkor.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Jelentősen drágább a cseresznye idén
A KSH adatai szerint Magyarországon az elmúlt tíz évben 8,6…
Tovább olvasom >Csökkent a vágósertés termelői ára az egy évvel korábbihoz képest
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 21,6 százalékkal 6,7 ezer…
Tovább olvasom >Enyhén emelkedett a baromfik ára
Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 228,4 ezer tonna…
Tovább olvasom >További cikkeink
PwC E-toplista: A legnagyobb és legismertebb online kereskedők
4 kategória: legnagyobb, FMCG, magyar, legismertebb – 2024 legsikeresebb e-kereskedőinek…
Tovább olvasom >Krízistérkép 2024: Jelentősen nőtt az elhúzódó válságok száma
450 válsághelyzetet regisztrált és elemzett kommunikációs szempontok szerint az MPRSZ…
Tovább olvasom >A magyarok adnak a leggyakrabban online borravalót az ételfutároknak
Továbbra is népszerű a magyarok körében a borravaló adása, ami…
Tovább olvasom >