A Danubius árbevétele és vesztesége is nőtt az első fél évben

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 15. 10:15

Nőtt a Danubius csoport árbevétele és javult a működési eredménye az első fél évben, ám a pénzügyi eredmény romlása nyomán adózás előtti vesztesége 11 százalékkal nagyobb lett az egy évvel korábbinál – derül ki a társaságnak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett jelentéséből.

danubius_hotel_astoria2A Danubius Hotels konszolidáltan 23,7 milliárd forint árbevételt ért el, 4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, működési eredménye 500 millió forintra nőtt a tavalyi első fél évi 300 millióról. A nemzetközi számviteli standard (IAS) alapján készült gyorsjelentés szerint a csoport pénzügyi vesztesége 1,084 milliárd forint volt, szemben a tavalyi 760 millió forinttal. A növekedést elsősorban a nem realizált árfolyamváltozásokkal magyarázza a jelentés.

A csoport adózás előtt eredménye így 11 százalékkal romlott: az egy évvel korábbi 482 millió után 533 millió forint adó előtti veszteséget könyvelt el.

A Danubius szállodáinak foglaltsága az idén az első fél évben 60,5 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 60 százalékkal.

Az árbevétel javulásának köszönhetően az EBITDA (kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 312 millió forinttal, 12 százalékkal 2,946 milliárd forintra nőtt.

A szállodacsoport magyarországi bevételei 5 százalékkal 13,3 milliárd forintra nőttek. Ezen belül a szállodák szobaárbevétele 6,1 százalékkal 7 milliárd forintra emelkedett, amit a jelentés a szobafoglaltság 57,6 százalékról 59,4 százalékra való javulásával magyaráz. A szobakiadási átlagár forintban kifejezve 2 százalékkal nőtt, az átlagos euróárfolyam 4 százalékos csökkenése és az euró átlagárak 2 százalékos mérséklődése nyomán. A vendégéjszakák száma 2014 első hat hónapjában 853 815-re nőtt az egy évvel korábbi 820 393-ról. Az orosz turisták vendégéjszakáinak növekménye jelentős részét adta a bővülésnek, de a hazai vendégéjszakák száma is átlag felett nőtt.
A Danubius magyarországi működési eredménye 27 százalékkal javult, a tavaly első hat havi 387 millió után az idén 282 millió forint volt a vesztesége.

A cseh szállodák bevételei 8 százalékkal nőttek, a kiadott szobák számának 4, és az átlagos szobaárak 5 százalékos növekedésének köszönhetően. A tavalyi első fél évben elszámolt 483 millió forint működési nyereséggel szemben az idei év első felében 892 millió forint nyereséget ért el itt a Danubius csoport.

A szlovák szegmens árbevétele 1 százalékkal csökkent a folyamatban lévő felújítások következtében. A működési nyereség 36 millió forint volt, szemben a tavalyi első fél évi 231 millió forinttal.

A román hotelek bevétele 10 százalékkal 719 millió forintra nőtt, az első fél évben folytatódó felújítási munkálatok következtében azonban a működési veszteség 50 millió forinttal emelkedett.

A Danubius csoport beruházásainak és befektetéseinek értéke az első fél évben 3,8 milliárd forint volt, szemben a bázisidőszaki 3 milliárd forinttal, elsősorban a szlovák leányvállalatnál végrehajtott beruházások miatt.

A csoport átlagos létszáma az első fél évben 4329 fő volt, lényegében megegyezett az egy évvel korábbival.

A Danubius részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde “Standard” kategóriájában kereskednek, a papír pénteken az előző napival megegyezően 5300 forinton zárt. Az elmúlt egy évben legmagasabb árfolyama 5975, a legalacsonyabb 4000 forint volt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink