A dán Arla Foods a teljes idei nyereséget szétosztja a tejtermelők között

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 09. 06. 11:01

A dán Arla Foods teljes egészében a tejtermelő tagok tulajdonában áll, és ennek megvannak a maga előnyei. A jelenlegi aszályra is érzékenyen reagált a felvásárló: úgy döntött, idén lemond a nyereségről a tagok javára, mintegy 300 millió eurót osztanak szét – olvasható az agrarszektor.hu-n.

A dán Arla a világ szinte minden kontinensén jelen van – Ausztrália és Új-Zéland kivételével -, és a legkülönbözőbb tejtermékek gyártásával foglalkozik. A cég képviseletére jogosult csaknem 200 demokratikusan választott termelő irányítja a nemzetközi óriásvállalatot, amelyik ma a világ ötödik legnagyobb tejipari konszernjének számít. A vállalathoz csatlakozott termelők évente csaknem 14 millió tonna tejet állítanak elő, ez Európa teljes tejkibocsátásának mintegy tizedét teszi ki (150 millió tonna), és a magyarországi termelés tízszerese (1,5 millió tonna/év).

Tavaly a teljes év átlagában 38,1 eurócentet (122 Ft/kg) fizettek a termelőiknek tejkilogrammonként. A magyar éves átlagár az extra tejért 94,3 forint volt.

Az Arla teljes árbevétele tavaly 10,3 milliárd euró volt, 2,8 százalékos haszonnal. Idén ennél nagyobb jövedelmezősséggel számolnak. A vállalat felügyelőbizottsága most arra tett javaslatot, hogy a cég idei, előre láthatóan 285-310 millió eurós nyereségét teljes egészében osszák szét a tagok között. Ez azt jelenti, hogy a 2019 márciusi elszámoláskor tejkilogrammonként 2,3-2,5 eurócenttel (7-8 forinttal) többet fizetnek majd az átvett alapanyagért. Ennek okát a bizottság a következőképpen foglalta össze:

Mivel a társaság nyereségesen termelt, van anyagi háttere ahhoz, hogy a szárazság miatt takarmányellátási gondokkal küzdő termelőket segítse
– jelentte be Jan Toft Nørgaard, a felügyelőbizottság elnöke. A bizottsági javaslatot a tagok októberi közgyűlésén még megvitatják. A kifizetés végleges összege a társaság gazdálkodásának összesítésekor, 2019 februárjában dől el.

Se széna, se szalma: 40 ezer forintot ér egy tonna gabonaszár!Se széna, se szalma: 40 ezer forintot ér egy tonna gabonaszár!A vállalat idén indította el hároméves “Kalcium” nevű hatékonyságnövelő, megtakarításösztönző programját, melytől azt várják, hogy a kiadásaik 400 millió euróval csökkennek. A megtakarítások háromnegyedét, azaz 300 millió eurót szintén a tagok között osztanak majd szét, a maradékot pedig visszaforgatják a vállalkozásba. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink