A csehek az idén inkább belföldön nyaralnak

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 05. 10:30

Visszaesett az idén a külföldi nyaralást választó csehek száma, amit a turisztikai szakértők elsősorban a megromlott nemzetközi biztonsági helyzettel magyaráznak.

Praga

A STEM/MARK ügynökség legújabb, hétfőn nyilvánosságra hozott országos felmérése szerint az idén a csehek 48 százaléka hazai, tehát csehországi üdülésre készül, míg tavaly ez az arány 32 százalék volt. A megkérdezettek egyharmada rövid külföldi nyaralást is tervez. Tíz napnál hosszabb külföldi nyaralást a csehek 16 százaléka tervezett, hat százalékkal kevesebben, mint 2015-ben. Az ügynökség által megszólítottak 20 százaléka még nem döntött, míg 15 százalék semmiféle üdülésre nem készül.
A legkedveltebb külföldi úticél továbbra is Horvátország, ahová a külföldre utazók 23 százaléka készül, négy százalékkal kevesebben, mint tavaly. A második helyen Szlovákia áll 17 százalékkal, míg a harmadik legvonzóbb Spanyolország, 14 százalékkal.
Biztonsági okok miatt csökkent az érdeklődés a korábban nagy népszerűségnek örvendő Tunézia, Törökország és Egyiptom iránt.
A STEM/MARK szerint nő az érdeklődés Magyarország iránt is. Tavaly 183 ezer cseh turista látogatott el Magyarországra, ami éves szinten 10,4 százalékos növekedés. A felméréshez fűzött kommentár szerint az idén hasonló bővülés várható.
A nyári külföldi turistautak átlagos hossza csökken. Tavaly ez a mutató 7,7 nap volt, míg 2014-ben 8,2 nap.
A csehek fejenként átlagosan 14 700 koronát (172 ezer forint) terveznek elkölteni a hazai nyaraláson, míg külföldön tízezerrel többet.
A két legfontosabb tényező, amely alapján a nyári üdülést kiválasztják, az üdülés ára (93 százalék) és a hely attraktivitása (85 százalék). (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink