A cseh online élelmiszerkereskedők keletre és nyugatra tekintenek

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 03. 07. 09:46

Két cseh élelmiszer e-kereskedelmi vállalat száll versenybe Európa legnagyobb kereskedelmi láncaival az élelmiszer-házhozszállítás iránti növekvő étvágy kielégítése céljából.  A piacvezető Rohlik Csoport Németországra figyel, míg a rivális Kosik kelet felé tekintget.

A Rohlik Európa legnagyobb gazdaságában kíván nyereségessé válni, miután felfüggesztette olaszországi, spanyolországi és más piacokon való terjeszkedési terveit az infláció és az ukrajnai események beárnyékolta gazdasági kilátások okán. A Magyarországon és Ausztriában aktív, Olaszországban pedig egy kisebb kísérleti programot futtató vállalat tavaly 33%-os növekedést követően 574 millió eurós bevételre tett szert. A hazai növekedés ellenére azonban az expanzió miatt működési veszteséget szenvedett el.

Az alapító-vezérigazgató Tomas Cupr szerint egy esetleges németországi siker a következő két évben segítene előteremteni a tőkét a további terjeszkedéshez.

A Kosik ezzel szemben kelet felé tekintget: belép a szlovák piacra és Bulgáriában terjeszkedik.

Ivan Utesil vezérigazgató elmondta, hogy a vállalat a cseh piaci részesedését is igyekszik növelni, kihasználva a német Metroval való kapcsolatát egyes területeken.

A Metro, amelyben Kretinsky is jelentős részesedéssel rendelkezik, januárban jelentette be, hogy 25%-os részesedést szerzett a Kosikban azzal a céllal, hogy erősebb partnerré váljon, és javítsa az online élelmiszerkereskedő beszerzési lehetőségeit.

„Az infrastruktúra nagyszerű lehetőséget teremt számunkra a terjeszkedéshez” – mondta Utesil a Reutersnek. „Ez a modell (a Metro áruházak használata a régiókban) gyors bevezetést tesz lehetővé, ami nem tőkeigényes”.

Hozzátette, hogy Németország egyelőre nincs a Kosik radarján, bár előbb-utóbb más közép-kelet-európai országok felé fordítja majd a figyelmét.

Reuters

Kapcsolódó cikkeink