A csapaton nem fog múlni!
Március 23-án és 24-én rendezik meg a Bocuse d’Or idei európai kontinensdöntőjét. Ennek számos előnye közül az egyik legfontosabb, hogy ismét a nemzetközi érdeklődés középpontjába léphet néhány kiváló magyar alapanyag – hangsúlyozta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.
A Bocuse d’Or Európai Válogatója ezúttal is kétnapos esemény, amely március 23–24-én lesz a Hungexpón. A megmérettetésre alaposan felkészült magyar csapat jó sorsolást kapott: a második napon, harmadikként áll rajthoz!
Hamvas Zoltán január végi nyilatkozatában így foglalja össze az elmúlt és a most következő időszak eseményeit:

Hamvas Zoltán
elnök
Magyar Bocuse d’Or
Akadémia
– Ha a Bocuse d’Or szemszögéből nézem az elmúlt időszakot, jól látszik, hogy mint mindig, most is lekövette a világban zajló aktuális eseményeket. 2021-ben a verseny történetében először a csapatoknak elviteles ételt kellett készíteniük a lyoni döntőben. Mind az európai, mind a világdöntőt kétszer is elhalasztották, de szeptemberben Lyonban már a maszkhasználaton és a védettségi kártyán kívül semmilyen korlátozás nem volt.
2021 valószínűleg legnagyobb eredménye a honi gasztronómia számára – húzta alá az elnök –, hogy 2022 márciusában ismét hazánk rendezheti meg a Bocuse d’Or európai válogatóját.
2016-ban ez már egyszer megtörtént, talán senkinek nem kell részletezni, hogy Széll Tamás és a magyar csapat győzelmén felül mekkora lendületet adott a magyar gasztronómia fejlődésének, hogy Budapestre látogatott a szakma krémje, és megismerve a magyar alapanyagokat és borokat tényezőként kezdtek ránk gondolni európai szinten is.
A versennyel kapcsolatban ritkábban hangzik el, de fontos – erősítette meg Hamvas Zoltán –, hogy a Bocuse d’Or nagyon jó lehetőség az utánpótlás erősítésére is.
A magyar csapat
Dalnoki Bence versenyzik magyar színekben; a Stand étterem sous chefje magabiztosan nyerte meg a magyar döntőt. 2016-ban az osztrák boxban másod-commis-ként szerepelt.
Nyikos Patrik, Bence commis-ja a debreceni Ikon étteremből érkezett a magyar csapatba, de korábban dolgozott már a Stand étteremben is.
Szulló Szabina, a magyar csapat elnöke nem először van ebben a pozícióban, az ő nevéhez köthető az első Michelin-csillag, amely magyar, sőt, közép-európai séf munkáját ismerte el.
Széll Tamás 2016-ban egész Európát maga mögé utasította a Budapesten megrendezett versenyen, majd a lyoni döntőben negyedik lett, és különdíjat is hazahozhatott. A legutóbbi lyoni döntőn debütált coachként a magyar csapatban, és ezt a hagyományt folytatja most, amikor tudásával és tapasztalatával Dalnoki Bencéék felkészülését segíti.

Nyikos Patrik, Dalnoki Bence, Szulló Szabina és Széll Tamás
Az alapanyagok
A hústál témáját már 2021 végén közzétették: ez a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús lesz, mellette helyet kap a kacsamáj, a tejföl és a túró.
Január végén nyilvánosságra hozták a tányértémát is: a Bocuse d’Or Europe tizenkilenc csapatának a magyar konyha egyik legfőbb alapanyaga, a burgonya felhasználásával kell elkészítenie versenymunkáját. A versenyzők három magyar burgonyafajtából választhatnak: a magas minőségű Coronada alacsony szénhidráttartalmáról ismert, az Anuschkát általában salátákhoz szokták használni, míg a Madison többnyire chipsek alapanyagaként használatos. Mindhárom burgonyafajtát az Alföldön termesztik és szedik, kézi munkával – hangsúlyozzák a szervezők.
A versenyfogásokban ezeknek a termékeknek felismerhetőknek kell lenniük mind látványban, mind ízben. A résztvevő séfeknek ezeket a szezonális hozzávalókat tavaszi zöldségételként kell elkészíteniük, amelyekbe állati fehérje csak tyúktojásból és tejtermékekből kerülhet. A kész fogást melegen kell tálalni a zsűri 14 tagjának.
Ezzel mindkét téma reflektál a vendéglátó ország gasztronómiai kultúrájára, amelyre egyaránt jellemzők a Kárpát-medencei népek és kultúrák inspirálta hagyományok és az innováció is. //
Kapcsolódó cikkeink
A Bocuse d’Or 2025 döntőjének eredményhirdetése – A nap képe
A Bocuse d’Or szakácsverseny idei lyoni döntőjén a fiatal magyar…
Tovább olvasom >Történelmi győzelem az ifjúsági szakács VB-n
A Bocuse d’Or előszobájaként is emlegetett Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokság…
Tovább olvasom >Minden tekintetben sikeres volt a SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás
Hatalmas sikerrel zárt az idei SIRHA Budapest. Kelet-Közép-Európa legjelentősebb nemzetközi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tudatosabban vásárolunk? Töretlen a kereslet a hazai ízek iránt
Több száz magyar termelővel működik együtt a Kifli.hu, hogy minél…
Tovább olvasom >Kamatkedvezmény a zöldhitelre
Még kedvezőbb lesz a népszerű lakáscélú zöldhitel a K&H-nál. A legnépszerűbb…
Tovább olvasom >Friss felmérés: A visszautasítástól való félelem bénítja a vállalkozásokat
Egy friss felmérés szerint a vállalkozások 33 százaléka a visszautasítástól…
Tovább olvasom >