A csapaton nem fog múlni!

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 03. 10. 10:58

Március 23-án és 24-én rendezik meg a Bocuse d’Or idei európai kontinensdöntőjét. Ennek számos előnye közül az egyik legfontosabb, hogy ismét a nemzetközi érdeklődés középpontjába léphet néhány kiváló magyar alapanyag – hangsúlyozta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

A Bocuse d’Or Európai Válogatója ezúttal is kétnapos esemény, amely március 23–24-én lesz a Hungexpón. A megmérettetésre alaposan felkészült magyar csapat jó sorsolást kapott: a második napon, harmadikként áll rajthoz!

Hamvas Zoltán január végi nyilatkozatában így foglalja össze az elmúlt és a most következő időszak eseményeit:

Hamvas Zoltán

Hamvas Zoltán
elnök
Magyar Bocuse d’Or
Akadémia

– Ha a Bocuse d’Or szemszögéből nézem az elmúlt időszakot, jól látszik, hogy mint mindig, most is lekövette a világban zajló aktuális eseményeket. 2021-ben a verseny történetében először a csapatoknak elviteles ételt kellett készíteniük a lyoni döntőben. Mind az európai, mind a világdöntőt kétszer is elhalasztották, de szeptemberben Lyonban már a maszkhasználaton és a védettségi kártyán kívül semmilyen korlátozás nem volt.

2021 valószínűleg legnagyobb eredménye a honi gasztronómia számára – húzta alá az elnök –, hogy 2022 márciusában ismét hazánk rendezheti meg a Bocuse d’Or európai válogatóját.

2016-ban ez már egyszer megtörtént, talán senkinek nem kell részletezni, hogy Széll Tamás és a magyar csapat győzelmén felül mekkora lendületet adott a magyar gasztronómia fejlődésének, hogy Budapestre látogatott a szakma krémje, és megismerve a magyar alapanyagokat és borokat tényezőként kezdtek ránk gondolni európai szinten is.

A versennyel kapcsolatban ritkábban hangzik el, de fontos – erősítette meg Hamvas Zoltán –, hogy a Bocuse d’Or nagyon jó lehetőség az utánpótlás erősítésére is.

A magyar csapat

Dalnoki Bence versenyzik magyar színekben; a Stand étterem sous chefje magabiztosan nyerte meg a magyar döntőt. 2016-ban az osztrák boxban másod-commis-ként szerepelt.

Nyikos Patrik, Bence commis-ja a debreceni Ikon étteremből érkezett a magyar csapatba, de korábban dolgozott már a Stand étteremben is.

Szulló Szabina, a magyar csapat elnöke nem először van ebben a pozícióban, az ő nevéhez köthető az első Michelin-csillag, amely magyar, sőt, közép-európai séf munkáját ismerte el.

Széll Tamás 2016-ban egész Európát maga mögé utasította a Budapesten megrendezett versenyen, majd a lyoni döntőben negyedik lett, és különdíjat is hazahozhatott. A legutóbbi lyoni döntőn debütált coachként a magyar csapatban, és ezt a hagyományt folytatja most, amikor tudásával és tapasztalatával Dalnoki Bencéék felkészülését segíti.

Nyikos Patrik, Dalnoki Bence, Szulló Szabina és Széll Tamás

Az alapanyagok

A hústál témáját már 2021 végén közzétették: ez a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús lesz, mellette helyet kap a kacsamáj, a tejföl és a túró.

Január végén nyilvánosságra hozták a tányértémát is: a Bocuse d’Or Europe tizenkilenc csapatának a magyar konyha egyik legfőbb alapanyaga, a burgonya felhasználásával kell elkészítenie versenymunkáját. A versenyzők három magyar burgonyafajtából választhatnak: a magas minőségű Coronada alacsony szénhidráttartalmáról ismert, az Anuschkát általában salátákhoz szokták használni, míg a Madison többnyire chipsek alapanyagaként használatos. Mindhárom burgonyafajtát az Alföldön termesztik és szedik, kézi munkával – hangsúlyozzák a szervezők.

A versenyfogásokban ezeknek a termékeknek felismerhetőknek kell lenniük mind látványban, mind ízben. A résztvevő séfeknek ezeket a szezonális hozzávalókat tavaszi zöldségételként kell elkészíteniük, amelyekbe állati fehérje csak tyúktojásból és tejtermékekből kerülhet. A kész fogást melegen kell tálalni a zsűri 14 tagjának.

Ezzel mindkét téma reflektál a vendéglátó ország gasztronómiai kultúrájára, amelyre egyaránt jellemzők a Kárpát-medencei népek és kultúrák inspirálta hagyományok és az innováció is. //

Kapcsolódó cikkeink