A csabagyöngyéből készülhet a legkorábbi európai bor az idén

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 02. 12:30

Múlt pénteken megkezdődött a szőlőszüret Balatonbogláron. A csabagyöngyét a badacsonyi Varga Pincészetbe szállítják, ahol Európa első bora készül belőle.

Varga Péter, a cég vezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy ilyen korán még soha nem szedték a csabagyöngyét. Hiába voltak csapadékosak és az átlagosnál hűvösebbek – legalábbis a Balaton környékén – az utóbbi napok az átlagos évekhez képest, a szőlő fejlődése két héttel előrébb jár, mint a megszokott. A csabagyöngye szüretelésének kezdését a must savtartalma határozza meg, ugyanis a korai szőlőknél ez az egyik legfontosabb érték.

Varga Péter elmondta, hogy az utóbbi időszakban megnőtt a korai, illatos fehérborok iránti külföldi kereslet, ezért is fontos számukra a csabagyöngye és az Irsai Olivér, aminek szürete két-három hét múlva kezdődik. A legkorábbi idei magyar – és valószínűleg európai – újbor augusztus 20-a előtt a boltokba kerülhet. Elhangzott az is, hogy ez a borkülönlegesség „nulla érlelésű” bor, és a hideg erjesztés és szűrés után érlelés nélkül azonnal palackozzák.

Ami az idei kilátásokat illeti, Varga Péter szerint bár még sok időt tölt a szabadban a szőlő, de ismét 3,5 millió hektoliterhez közelítő bortermés várható, ami átlagosnak mondható, de a tavalyi kétmillió hektó után jó eredmény. Egyelőre úgy tűnik tehát, hogy az év eleji pesszimista termés-előrejelzések nem igazolódnak be. A cégvezető szerint ebben szerepet játszik, hogy tavaly a szőlő a rendkívüli alacsony termésátlag mellett „kipihente” magát.

Az Alföldön a tavaszi fagyok azonban csökkentik a termést. A Vidékfejlesztési Minisztérium felmérése szerint az idén májusi, országos kiterjedésű fagyok a 2007. évi fagykárokhoz hasonló veszteséget okoztak a magyar szőlő- és gyümölcsültetvényekben. A kárbejelentések összesítése alapján valamivel több mint 32 ezer hektár ültetvény károsodott, és az előzetes becslések alapján megközelítőleg 28-29 milliárd forintnyi kár keletkezett. Az augusztusban életbe lépő, a kárenyhítés érdekében hozott intézkedéscsomag első eleme egy 1,27 milliárd forint keretösszegű, ültetvényeikben 70 százalékos vagy azt meghaladó mértékben károsodott mezőgazdasági termelők kárenyhítését célzó támogatás.

A termelők mielőbbi talpra állása érdekében maximum 20 éves lejáratú, kamat- és bankiköltség-mentes hitel felvételére is lehetőség nyílik nyolcmilliárd forint összegben (emellett mintegy négymilliárd forint jut a fagykárok mérséklésére az agrárkárenyhítési rendszerből). A hitelprogram segítségével hosszú lejáratú, 500 ezer–5 millió forintos, a károsodás mértékével arányosan megállapított forgóeszközhitelhez juthatnak a fagykárt szenvedettek. A támogatási kérelmeket augusztus 19-ig kell a területileg illetékes megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szervéhez benyújtani. A kifizetések szeptember 30-ig megtörténnek.

Nemcsak a tavaszi fagy, hanem az eső is gondot jelent sok helyütt, így az Alföldön, az egri és a tokaji borvidéken. A Balaton környékén ellenben a száraz idő volt a jellemző az év első felében: Varga Péter szerint ekkor Badacsonyban 82, a dél-balatoni térségben 77 milliméternyi csapadék hullott az átlagos 350 helyett.

Bár még csak most indul a szüret, de annyit már tudni, hogy a tavalyi bruttó 68 helyett 90 forintot fizetnek egy kiló csabagyöngyéért. A Varga Pincészet országos prognózisa szerint az idén a pincészetek keresni fogják az illatos szőlőket, a fehér fajtákért a tavalyi árakat fizetik, míg a kék szőlők esetében némi árcsökkenésre lehet számítani – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink