A borpiac árérzékenyebb, mint valaha

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 09. 02. 10:09

Hamarosan nyílik a budavári borfesztivál, és országszerte egyre több a hasonló rendezvény, például hamarosan kezdődnek a Soproni Szüreti Napok is. Hogyan látják a borpiaci helyzetet a soproni szőlősgazdák?

Az itteni szakemberek fel akarják rázni évtizedes álmából a borvidéket

A bab nem árnyékolja be a szőlőt

Ez a régió ma Magyarország 22 borvidéke közül a kisebbek közé tartozik, viszont jelentős hagyományokkal büszkélkedik. A soproni szőlősgazdák, a helyi német tájszólásban a Poncichterek (Bohnenzüchter – babtermelő), nevüket onnan kapták, hogy a szőlősorok között babot termeltek. A bab ugyanis nem árnyékolta be a szőlőt, a szüretet sem zavarta. Babból készülnek ma is a jellegzetes helyi ételek.

Egy másik soproni jellegzetesség, hogy a szőlőskertekben ma is csak elvétve lehet pincéket találni. A gyakori határvillongások miatt a borosgazdák biztonságosabbnak találták, ha a bort a városfalakon belül, a házaik alatti pincékben tárolják.

Ami újdonság, hogy ma ismét nem csak vörös, közte kiváló kékfrankosok teremnek itt, hanem meglepően magas kvalitású fehérborok és késői szüretelésű desszertborok is. Hogyan alakul ma a hazai borpiac, a kereslet, milyenek a jövőre vonatkozó kilátások?

Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke szerint a piaci helyzet kihívásokkal teli. A világjárvány elmúltával még nem tért magához teljesen a termékeink számára fontos idegenforgalmi szektor, de máris a stafláció okozta keresletcsökkenéssel, valamint az elmúlt száz év legszárazabb évjáratával találtuk szembe magunkat.

A teljes cikk itt olvasható… 

 

Kapcsolódó cikkeink