A borászatban is fel kell készülni a klímaváltozás hatásaira

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 09. 11:20

A klímaváltozás hatásaira való felkészülés fontosságát hangsúlyozta a hazai szőlő- és bortermelésben Áder János köztársasági elnök kedden Villányban.

ader-bor

Áder János köztársasági elnök (j) Bock Józseffel, a Bock Pincészet borászával és tulajdonosával (b) beszélget a villányi Bock Pincészetben. MTI Fotó: Sóki Tamás

“Érdemes figyelni más országok bortermelő területeit, a klímaváltozás ezen régiókra gyakorolt hatásait és levonni a megfelelő következtetéseket” – mondta a köztársasági elnök újságíróknak, miután Bock József pincészetében a villányi és szekszárdi borvidék borászaival találkozott.

Áder János úgy vélte: az éghajlatváltozásra adott válaszként idővel Magyarországon is szárazságtűrőbb, ellenállóbb szőlőfajták telepítésére, az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére lehet szükség.

Egyre több cikk jelenik meg a világsajtóban, hogy Ausztrália, Dél-Afrika és más országok a globális felmelegedés okozta gondokkal küzdenek, tehát az, ami ma például Toscanában probléma, 15-30 év múlva Villányban is az lehet – jegyezte meg.

Heimann Zoltán szekszárdi borász elmondta, hogy az éghajlatváltozás következményeként átalakulóban van a “négyévszakos modell”: időként nagyon sok, máskor nagyon kevés a csapadék, komoly a jégeső veszélye és új kórokozók jelennek meg.

A felmelegedés miatt a szőlőnek nagyon magas lesz a cukorfoka, az abból készülő bornak pedig az alkoholtartalma, amit a fogyasztók nem kedvelnek, mert a bor elveszítheti “üdítő jellegét”.

Szekszárdon a kadarka, a kékfrankos mostanában nagyobb hangsúlyt kap, ezek tipikusan azon fajták közé tartoznak, amelyek a változásra izgalmas, jó válaszokat tudnak adni – közölte.

A borkészítéssel fél évszázada foglalkozó Tiffán Ede villányi borász a találkozón megjegyezte: Villányban eddig a klímaváltozás pozitív hatásait érezték. Amíg korábban öt évjáratból egy-kettő, addig mostanában három-négy nevezhető nagy évjáratnak.

Gere Attila villányi borász azt mondta, ő nem érzi az éghajlatváltozás hatását, ugyanakkor Vesztergombi Ferenc szekszárdi borásszal együtt azt szorgalmazta, hogy a jövőben fektessenek nagyobb hangsúlyt a vízgazdálkodásra.

A találkozón megjelent borászok egyetértettek abban, hogy a változásokra fel kell készülniük, bár ez szerintük jelenleg még nem jelent sürgető feladatot. A köztársasági elnök a találkozó után látogatást tett a Villányhoz közeli Palkonyán, amely 2007-ben Európa egyik kulturális faluja volt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink