A boltok és az éttermek is spórolnak a mustárral
Franciaországban az évi mustárfogyasztás eléri fejenként az egy kilót, és ezzel ők vezetik a világranglistát. Most épp mustárhiánnyal küzd a régió, és ez a helyzet új megoldások bevezetésére ösztönözte az éttermeket is. Burgundia egyik felkapott éttermében például úgy spórolnak, hogy már nem teszik alapból az asztalokra a mustáros tégelyeket – írja az Index.
A ház emblematikus ételének, a Le poulet Gaston Gerard-nak, vagyis egy mustáros csirkeszeletnek a receptjét is módosítani kellett, nehogy idő előtt kifogyjon a vendéglő mustárkészlete. Kevesebb mustáros ételt kínálnak, illetve ahol tudták, ott kiváltották a mustárt más fűszerrel, esetleg öntettel vagy citromlével.
A francia mustárgyártás alapanyag-szükségletének 80 százalékát eddig Kanada biztosította. Azonban a 2021-es pusztító hőhullámok abban a két kanadai tartományban, ahonnan a barna mustármag zöme érkezik, gyakorlatilag lefelezték a termelést, és bizonytalanná tették a francia gyártók alapanyag-utánpótlását.
A másik Oroszország háborúja Ukrajnában. Ugyanis mindkét ország nagyon jelentős mustármagtermelő, bár leginkább fehér mustármag érkezett eddig abból a térségből, ami igazán a magyar és a német mustárgyártók kedvelt alapanyaga. Vagyis ezek kevéssé alkalmasak dijoni mustár előállításához, amelyhez barna mustármagra van szükség.
Az orosz és az ukrán mustármagexport leállása azonban arra kényszerítette az eddig fehér mustármagot alkalmazó gyártókat, hogy a dijoni alapját adó barna mustármagból is bevásároltak, hogy ellensúlyozzák a hiányt. Ez pedig véglegesen a sarokba szorította a francia mustárgyártókat.
Burgundiában összpontosul a francia mustárgyártás. A hazai termés azonban csak az igények alig 20 százalékát tudja kielégíteni. Franciaország harmadik legnagyobb gyártója a Reine de Dijon cég, amely rendes körülmények között évente mintegy 16 ezer tonna étkezési mustárt készít. Az említett két nemzetközi ok hatására azonban termelésük idén 25 százalékkal csökkent, amit az árak emelésével igyekeztek kompenzálni. Azonban Dijon melletti gyárukban volt időszak, amikor alig-alig tudták kielégíteni a megrendeléseket – alapanyag híján.
Az idei burgundiai termésnek köszönhetően már októbertől feltöltődhetnek mustárral a boltok polcai, 2023 elejére pedig teljesen megszűnhet a hiány – ígérik a termelők, ahogyan arról korábban mi is írtunk.
A teljes cikk mustár-ügyben itt olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
A Wizz Air árfolyama több mint 10 százalékot esett
Az elmúlt napokban aggasztó mértékben zuhant a Wizz Air részvényárfolyama,…
Tovább olvasom >Az online csatorna már a francia élelmiszerpiac 10%-át adja
A Kantar friss adatai szerint az online értékesítés a teljes…
Tovább olvasom >Hamarosan búcsút inthetünk a juharszirupnak?
Kanada jelentős juharszirup-tartalékának hirtelen csökkenése aggodalomra ad okot: a Québecben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Átadták az „Év promóciója 2024”-díjakat
Idén 16. alkalommal került megrendezésre, a Trade magazin szervezésében az…
Tovább olvasom >Hullámok a cégtrendben – a felszámolások és cégalapítások változó arcai
Csökkenő megszűnések mellett is csökkenő cégszámok a cégtrendben. A cégalapítási…
Tovább olvasom >Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme
A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás…
Tovább olvasom >