A boltok és az éttermek is spórolnak a mustárral
Franciaországban az évi mustárfogyasztás eléri fejenként az egy kilót, és ezzel ők vezetik a világranglistát. Most épp mustárhiánnyal küzd a régió, és ez a helyzet új megoldások bevezetésére ösztönözte az éttermeket is. Burgundia egyik felkapott éttermében például úgy spórolnak, hogy már nem teszik alapból az asztalokra a mustáros tégelyeket – írja az Index.

Kanada is felelős a mustárhiányért
A ház emblematikus ételének, a Le poulet Gaston Gerard-nak, vagyis egy mustáros csirkeszeletnek a receptjét is módosítani kellett, nehogy idő előtt kifogyjon a vendéglő mustárkészlete. Kevesebb mustáros ételt kínálnak, illetve ahol tudták, ott kiváltották a mustárt más fűszerrel, esetleg öntettel vagy citromlével.
A francia mustárgyártás alapanyag-szükségletének 80 százalékát eddig Kanada biztosította. Azonban a 2021-es pusztító hőhullámok abban a két kanadai tartományban, ahonnan a barna mustármag zöme érkezik, gyakorlatilag lefelezték a termelést, és bizonytalanná tették a francia gyártók alapanyag-utánpótlását.
A másik Oroszország háborúja Ukrajnában. Ugyanis mindkét ország nagyon jelentős mustármagtermelő, bár leginkább fehér mustármag érkezett eddig abból a térségből, ami igazán a magyar és a német mustárgyártók kedvelt alapanyaga. Vagyis ezek kevéssé alkalmasak dijoni mustár előállításához, amelyhez barna mustármagra van szükség.
Az orosz és az ukrán mustármagexport leállása azonban arra kényszerítette az eddig fehér mustármagot alkalmazó gyártókat, hogy a dijoni alapját adó barna mustármagból is bevásároltak, hogy ellensúlyozzák a hiányt. Ez pedig véglegesen a sarokba szorította a francia mustárgyártókat.
Burgundiában összpontosul a francia mustárgyártás. A hazai termés azonban csak az igények alig 20 százalékát tudja kielégíteni. Franciaország harmadik legnagyobb gyártója a Reine de Dijon cég, amely rendes körülmények között évente mintegy 16 ezer tonna étkezési mustárt készít. Az említett két nemzetközi ok hatására azonban termelésük idén 25 százalékkal csökkent, amit az árak emelésével igyekeztek kompenzálni. Azonban Dijon melletti gyárukban volt időszak, amikor alig-alig tudták kielégíteni a megrendeléseket – alapanyag híján.
Az idei burgundiai termésnek köszönhetően már októbertől feltöltődhetnek mustárral a boltok polcai, 2023 elejére pedig teljesen megszűnhet a hiány – ígérik a termelők, ahogyan arról korábban mi is írtunk.
A teljes cikk mustár-ügyben itt olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Hamarosan még több lazacot tenyészt a Mitsubishi Norvégiában és Kanadában
A japán Mitsubishi kereskedőház bejelentette, hogy bővíti lazactenyésztési tevékenységét Norvégiában…
Tovább olvasom >Több mint egymillióan írtak alá egy petíciót egy növényvédő szer újbóli bevezetéséről szóló törvény ellen
Meghaladta hétfőn Franciaországban az 1,3 milliót egy növényvédő szer újbóli…
Tovább olvasom >19 franciaországi üzletét adhatja el az Auchan a Lidlnek
Franciaországban 19 üzletet kínál megvételre az Auchan a Lidlnek –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nemzetközi felmérés: rekordmagas az utazási kedv Európában a globális feszültségek ellenére is
Az éghajlatváltozás, a globális bizonytalanságok és a geopolitikai zavarok ellenére…
Tovább olvasom >Új felmérés: a vásárlók nem kérnek a mérgező vegyszerekből
Egy új, öt országot érintő felmérés komoly aggodalmakat tárt fel…
Tovább olvasom >Marriott Residences márkanév alatt születik újjá a Körszálló
Új életre kel a budai látkép ikonikus eleme, a Körszálló.…
Tovább olvasom >