A bioüzemanyag térhódítása felveri az élelmiszerárakat

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 14. 11:25

Európa és az USA is törvényekkel ösztönzi az alternatív üzemanyagok térhódítását az olajfüggőség csökkentése érdekében. A növényi alapú üzemanyag-előállítás azonban drasztikus élelmiszerár növekedést idézhet elő.

Az amerikai megújuló üzemanyag szabvány értelmében egyre nagyobb mértékben kell megjelenni a bio-komponensnek az üzemanyagokban, hogy csökkenjen a fosszilis üzemanyagoktól való függőség és a szén-dioxid-kibocsátás. Európában szintén ez az irány figyelhető meg, 2020-ra az üzemanyagoknak 10%-os bioüzemanyag részaránnyal kell rendelkezni.

Az ugrásszerűen megnövekvő kereslet már Európában is élelmiszerár-emelkedést okozott, de a legfőbb beszerzési források Közép- és Dél-Amerikában találhatók, hiszen a globális világban az alapanyagot ott termesztik, ahol a legolcsóbb. Svédország például az egyik legnagyobb európai bioetanol-felhasználó, szükségleteit legfőképpen Brazíliából származó importtal elégíti ki.

Guatemalában a fejlett országok zöld fordulata azonban súlyos következményekkel jár az ország lakosságára, számolt be róla a New York Times írása. Az ország étrendje ugyanis kukorica alapú, ennek ára pedig rendkívül megdrágult az utóbbi három év során. Míg Guatemalavárosban korábban 15 centért 8 tortillát lehet vásárolni, ma már csak négyet. A cukor szintén a duplájára drágult, a tojás ára viszont háromszorosára nőtt, ugyanis a csirkéket is kukoricával etetik. Guatemalában a gyerekek körülbelül 50 százaléka alultáplált, ez az arány az ENSZ adatai szerint a negyedik legmagasabb a világon.

A 90-es években Guatemala majdnem önellátó volt kukoricából, de az államilag támogatott olcsó amerikai kukoricaárakkal a helyi termelők nem tudtak versenyezni és felhagytak a termesztéssel. Ma az ország közel felét importból fedezi kukorica-szükségletének, viszont a 2007-es bioüzemanyag-előírások következtében megszűnt az olcsó amerikai import lehetősége. A helyi termelők alig találnak földet, ahol kukoricát termelhetnének, ugyanis a földeken, ahol korábban kukoricát termesztettek, most cukornád-ültetvények találhatók, az ebből előállított bioetanolt pedig exportálják.

A legnagyobb földbirtokosok inkább a bioüzemanyag-vállaltokkal kötnek hosszútávú bérleti szerződéseket, ugyanis ez jövedelmezőbb, mint a földeket helyi termelőknek bérbe adni.

A súlyosbodó helyzet hatására az Egyesült Államokban is felerősödtek azok a hangok, miszerint újra át kellene gondolni 2020-as célkitűzéseket. (energiaoldal.hu)

Kapcsolódó cikkeink