A bevásárlókocsi kigurul, és óra indul!

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 03. 29. 10:14

Az Expressz Kassza eddig hét METRO-áruházban bevezetett rendszere nagymértékben gyorsítja a professzionális vevők vásárlásait. Kérdéseinkre Tóth-Korom Péter áruházi operációs vezető válaszolt.

trade logo 2x superbrands Mi az Expressz Kassza lényege?

Tóth-Korom
Péter
áruházi operációs vezető
METRO

A gyors vásárlás: a Vevőnek a pénztárnál nem kell a bevásárlókocsiról le-, majd visszapakolnia a kiválasztott árut: a kassza egyetlen méréssel kb. 5 másodperc alatt validálja a kocsin lévő termékeket. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy a Vásárló egy erre a célra kapott szkennerrel vagy a mobiltelefonjára letöltött alkalmazás segítségével a vásárlási folyamat során beolvassa az áru vonalkódját, fizetéskor pedig az eszközt egy QR-kód segítségével összekösse a pénztárgéppel.

trade logo 2x superbrands Hogyan történik a fizetés?

A kasszánál a grammnyi pontosságig mérni képes, padlóba épített mérleg ellenőrzi a súlyt, amennyit a termékeknek a raktári adatok szerint nyomniuk kell. Ha a súly egyezik, a pénztár kiállítja a számlát, így a Vevőnek, ha kártyával fizet, szerencsés esetben fél percébe sem telik az egész folyamat.

trade logo 2x superbrands Honnan jött az ötlet?

Két METRO-országban – Csehországban és Törökországban – is sikerrel alkalmazzák az Expressz Kassza rendszert, amelyek vevőköre sok szempontból hasonlít a magyarra. Nálunk a projekt december elején indult; a külföldön szerzett tapasztalatokból kiindulva már most arra következtetünk, hogy a naptári év végére itthon is elérjük az ebben a szakaszban optimálisnak tekinthető értékesítési szintet.

A kassza a kocsin lévő termékeket egyetlen méréssel 5 másodperc alatt validálja

trade logo 2x superbrands Milyen eredményt tartana sikernek?

Az első 3 hónapban – áruháztól függően – a számlák 5-8%-a, a forgalomnak pedig 10-15%-a Expressz Kasszákon megy keresztül. A célunk az, hogy a naptári év végére ezek az adatok számlaszámban elérjék a 15%-ot, forgalomban pedig a 25%-os arányt.

trade logo 2x superbrands Hol lehet igénybe venni a szolgáltatást?

Az első 3 hónapban a budaörsi, ferencvárosi és kelet-pesti üzleteinkben használhatták a Vásárlók az Expressz Kasszát, március elejétől Budakalászon, Győrben, Szombathelyen és Székesfehérváron is megismerkedhettek vele.

A bevezetésben sokat segítettek az első hónapban a hoszteszek, akik sok vásárlói kétséget eloszlattak. Akik kipróbálták, túlnyomó többségükben rendszeres használóivá váltak.

trade logo 2x superbrands Mindennek feltétele nyilván a problémamentes működés!

A vásárlások 90%-a hibátlan, azaz a mérés igazolja a rendszerben rögzített súlyadatokat. Ilyenkor nem is ellenőrizzük a kosár tartalmát, és a sikeres első 3 hónap tapasztalatai – meg persze az utólagos készletellenőrzések – azt mutatják, nincs is erre szükség.

A munkatársunk beavatkozását igénylő 10 százaléknyi „probléma” főként olyasmiből adódik, mint a darabos és gyűjtőcsomagolásos vonalkódok összekeverése, vagy jövedéki termékek vásárlása, ahol szükséges ellenőrizni, hogy a Vevő betöltötte-e a 18. életévét.

trade logo 2x superbrands Mi a közvetlen haszna mindebből a METRO-nak?

Az Expressz Kassza elsősorban nem arról szól, hogy munkaerőt takarítsunk meg – bár ez is kalkulálható. A 21. században is komoly jelentősége van az ügyfél-elégedettség kérdésének: a hagyományos bevásárlás sokat elvesz professzionális Vevőink munkaidejéből, ez a rendszer viszont leegyszerűsíti és gyorsítja a beszerzést.

Emellett a hazai kereskedelemben alacsony a digitális elérés, feleslegesen sok a papíralapú promóció, ha viszont valaki letölti az Express Kassza applikációt, automatikusan bekerül digitális adatbázisunkba, ami személyre szabottá, ezáltal hatékonyabbá teszi a vele való kapcsolattartást. (x)

Kapcsolódó cikkeink