A belga kormány a bolti árak csökkentésére szólítja fel az élelmiszeripart
Belgium szövetségi gazdasági minisztere, Pierre-Yves Dermagne július közepére jelölt ki határidőt az élelmiszergyártóknak a fogyasztói árak csökkentésére.

Pierre-Yves Dermagne
– Elfogadhatatlan, hogy amikor az árak csökkennek, a fogyasztóknak hónapokat kell várniuk arra, hogy annak hatását a boltban érezzék – nyilatkozta Dermagne.
Azt, hogy a vállalatok ezirányú kötelezettségüket teljesítik-e, a miniszter úgy tervezi ellenőrizni, hogy a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi árakat összeveti a szomszédos országokban jelölt árakkal. Emellett ugyanakkor az árfigyelő központ is havi ellenőrzést végez.
Arra az esetre, ha nem születne megállapodás a kiskereskedők és a beszállítók között, Dermagne azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosan megnevezi azon vállalatokat, amelyek a csökkenő költségek ellenére sem hajlandóak mérsékelni a kiskereskedelmi árakat.
A bejelentést a Belga Élelmiszeripari Szövetséggel (Fevia) folytatott megbeszélése előzte meg, amely az élelmiszerárak mielőbbi csökkentésére irányuló megoldások kidolgozását célozta.
A Feviát „meglepte” a miniszter nyilatkozata, és a Szövetség rámutatott arra, hogy Belgium és Franciaország között jelentős különbség van, hiszen Franciaországban a legnagyobb vállalatok közül 75 befagyasztotta árait.
A Szövetség hangsúlyozta, hogy a hazai szektor nem részesült olyan támogatásban, mint amilyenben a francia vállalatok, és hogy az iparág viseli a példátlanul magas, közel 11%-os bérindexálás költségeit, nem is beszélve az esetleges további adózfizetésre vonatkozó vitákról.
Belgiumban az árak nem csökkentek az energiaárak és a nyersanyagok, például a gabona, a tej és a növényi olaj árának csökkenése ellenére sem.
Az élelmiszerárak emelkedése miatt a szupermarketek és az élelmiszer-beszállítók is neheztelnek egymásra, és egyes kiskereskedők rövid időre le is vettek bizonyos termékeket a polcokról.
Az adatok szerint Belgiumban az élelmiszerárak egy év alatt 18%-kal emelkedtek.
Kapcsolódó cikkeink
Kevesebb hús, változatlan íz: hibrid darált marhahússal kísérletezik a Lidl Belgiumban
A Lidl Belgiumban bevezette első „hibrid” hús termékét: az új…
Tovább olvasom >Tiltólistára tenné a felvágottakat, alkoholt, cukros italokat a belga egészségügyi tanács új étrendi ajánlásában
A belga Legfelsőbb Egészségügyi Tanács új, 17 pontos étrendi ajánlást…
Tovább olvasom >Már három autonóm üzletet működtet a Carrefour Belgiumban
A Carrefour Belgium megnyitotta harmadik autonóm BuyBye üzletét a NATO…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fitch: élénkülő világgazdaság a vámháborús enyhülés nyomán – Kína és az USA húzhatja a növekedést
A vártnál erősebb gazdasági teljesítményre számít 2025-ben a Fitch Ratings:…
Tovább olvasom >A Magyar Termék védjegy a cégeknek közösséget, a vevőknek megbízható minőséget ad
A kölcsönös előnyökön alapuló szakmai együttműködések képessé teszik a vállalkozásokat…
Tovább olvasom >Csatlakozik a Bonafarm Csoporthoz Szautner Péter
A Bonafarm Csoport vezérigazgató-helyetteseként és csoport stratégiai igazgatóként folytatja pályafutását…
Tovább olvasom >