A befektetők egyre inkább figyelnek a fenntarthatósági szempontokra

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 10. 25. 11:33

A KPMG tanulmánya szerint azoknak, akik nemzetközi befektetőket keresnek, tudatosan fel kell készülniük idehaza is az ESG-szempontok alapján is fenntartható vállalat kialakítására.

A cikk a Trade magazin 2023/10. lapszámában olvasható.

A tanulmányhoz a KPMG 200 amerikai ESG-szakembert kérdezett meg, és a kutatás szerint a szakemberek csaknem háromnegyede (74%) már beépítette az ESG-szempontokat az M&A menetrendjébe.

A felmérés szerint a válaszadók több mint fele számolt be arról, hogy az ESG-átvilágítás során tett lényeges negatív megállapítások megakadályozhatják az üzletkötést (51%), vagy további feltételeket eredményezhetnek (52%). 44% azt mondta, hogy az értékelés értékcsökkenéshez, 53%-a szerint ügyletek törléséhez, 42%-uk szerint pedig, vételárcsökkentést vezethetnek.

Ugyanakkor a tanulmány azt is megállapította, hogy a befektetők több mint 60%-a hajlandó lenne prémiumot fizetni – közülük minden harmadik szerint a prémium összege meghaladhatja az 5%-ot – olyan esetekben, ahol magas a vállalat ESG-érettsége, illetve ha összhangban van a saját ESG-prioritásaikkal.

Az ESG-átvilágítás gyakorisága a jövőben várhatóan növekedni fog. És ahogy a KPMG szakértője mondta: a fenntartható gyakorlatok alkalmazása már nem csupán választási lehetőség, hanem az ellenállóképesség és a növekedés előfeltétele is.//

Kapcsolódó cikkeink